avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... schimbare functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

schimbare functie

Lucrez de 3 ani ca inginer intr-o firma (srl) cu mai mult de 100 angajati,dar care nu are contract colectiv de munca.acum cateva zile,pe 23,mi s-a pus in fata un act aditional prin care se spunea ca de comun acord partile au hotarat schimbarea felului muncii din sef birou in operator introducere,validare si prelucrare date(functie care nu necesita studii superioare,deci nu mi se va majora salariul din 01.10.2008 de la 1000 lei la 1080 lei conform CCM la nivel national ).am scris ca nu sunt de acord.azi ,in 28.10.2008,am primit o adresa cu urmatorul continut:
"Prin prezenta,va comunicam ca,in sedinta Consiliului de Administratie din data de 19.09.2008 s-a aprobat reorganizarea activitatii societatii,s-a aprobat noua organigrama si s-a hotarat restructurarea activitatii prin reducerea de personal cu 26%.
Avand in vedere refuzul dvs de a accepta schimbarea functiei,in postul de operator introducere,validare si prelucrare date,solicitat de angajator prin Actul aditional la CIM inregistrat la secretariat cu nr......./.......,va comunicam ca incepand cu data de 11.11.2008 angajatorul modifica unilateral contractul individual de munca privind postul dumneavoastra.
In cazul in care nu sunteti de acord ,va comunicam ca incepand cu data de 11.11.2008 sunteti in prima zi de preaviz de 15 zile lucratoare,conf. art.73 al 1 si art 79 al 4 din Codul Muncii,timp in care sunteti obligat sa procedati la intocmirea fisei de lichidare,perioada de preaviz fiind platita de societate.
La expirarea termenului de preaviz de 15 zile lucratoare,vi se va desface CIM conf. art. 65 din Codul Muncii si veti beneficia de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca.
Va comunicam ca,la data prezentei,in societate nu sunt alte posturi vacante,conform pregatirii dvs."

Firma are pierderi,cei vizati fiind doar cei cu studii superioare,singurul care nu a semnat Actul aditional fiind eu.Pana acum nu a fost nimeni disponibilizat desi trebuiau sa fie 26%.Nu avem sindicat ,nu ni s-a adus la cunostinta niciodata intentia de restructurare.CE SE POATE FACE?CAT DE LEGALE SUNT ACESTE MASURI?
Cel mai recent răspuns: alex44 , utilizator 18:41, 28 Octombrie 2008
Este evident un abuz al angajatorului. Va trebui sa sesizatgi in scris ITM-ul, iar daca angajatorul va da curs procesului de reorganizare a activitatii sa urmeze procedura speciala instiituita de Codul muncii in acest sens, inclusiv informarea ITM-ului. Va reamintec ca in perioada preavizului trebuie sa va indepliniti toate obligatiile de serviciu pentru a nu da nastere la alte situatii.Succes!
Trebuie sa dau un raspuns privind acceptul noii functii sau nu?Se poate ajunge direct in instanta tinand cont ca nici macar nu avem CCM?
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
1. Termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare si nu 15 zile lucratoare.
2. Aveti posibilitatea de a face contestatie la instanta de judecata (Tribunalul Judetean in a carui circumscriptie aveti domiciliul) impotriva deciziei de desfacere a c.i.m. in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
3. CCM nu este obligatoriu, ci doar negocierea unui contract colectiv de munca pentru unitatatile care au peste 21 de salariaţi. In lipsa unui CCM la nivel de unitate se aplica CCMN.
avem peste 100 de angajati,sigur ar trebui sa avem CCM.Daca exista CCM la nivel de ramura,cu toate ca firma noastra nu este semnatara a acestuia,ce contract este aplicabil:cel la nivel national sau cel la nivel de ramura?
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Prin urmare, se aplica CCM la nivel de ramura sau CCMN.

Alte discuții în legătură

Desfiintare post nick20_2005 nick20_2005 Buna ziua! Am fost anuntat ca se va desfiinta postul(programator IT), dupa aprox 1 an de la angajare, insa nu am primit inca o notificare in scris. Conform ... (vezi toată discuția)
Art.65. desfintarea postului alina_hedesan alina_hedesan Buna, As avea nevoie de sfaturile dumnevoastra cu privire la situatia mea,am fost anuntata verbal pe data de 21.11.08 de desfintarea postului meu de la data ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)