avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post

Buna ziua! Am fost anuntat ca se va desfiinta postul(programator IT), dupa aprox 1 an de la angajare, insa nu am primit inca o notificare in scris. Conform vechiului contract colectiv de munca(2007-2010 cel semnat de mine la angajare) pe langa cele 20 de zile lucratoare platite se oferea si minim un salariu compensator. Mentionez ca firma la care lucrez, are aprox 50 de angajati si nu are un contract colectiv de munca nici la nivel de unitate nici la nivel de ramura. Este posibil asa ceva? Prin urmare mi se va acorda vreo alta remuneratie in afara celor 20 de zile lucratoare platite. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:53, 16 Februarie 2012
este posibil sa restructureze postul
Nu exista nicio obigativitatea prevazuta in lege ca un astfel de angajator sa aiba ccm ... legea prevede doar negocierea acestuia , nu si incheierea lui.

Referitor la acordarea unor salarii compensatorii va pot spune ca este posibil acest lucru numai daca acordarea lor este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului, in reg. intern al acestuia sau in contractul dvs de munca ... in lipsa unor astfel de prevederi, este posibila numai prin negociere directa cu angajatorul ...
Multumesc pt raspuns! De restructurat stiu ca este posibil insa intrebarile mele erau altele:

Mentionez ca firma la care lucrez, are aprox 50 de angajati si nu are un contract colectiv de munca nici la nivel de unitate nici la nivel de ramura(am auzit asta in urma unei discutii cu un angajat de la HR).

Este posibil ca firma sa nu aiba niciun contract colectiv de munca nici la nivel de unitate nici la nivel de ramura?

Mi se va acorda vreo alta remuneratie in afara celor 20 de zile lucratoare platite?

Multumesc!


Data mesaj Miercuri, 15 Februarie 2012, 16:35
Am inteles. Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Exista aceasta posibilitate. La nivel de unitate poate s-a initiat negocierea CCM dar nu s- finalizat prin incheierea acestia.
Referitor la plati ati primit raspuns.
Buna ziua,
In primul rand trebuie sa vi se inmaneze acel preaviz prin care sunteti informat oficial despre desfiintarea postului.
Apoi, verificati daca numarul de zile de preaviz va fost modificat prin act aditional la CIM, in concordanta cu noul cod al muncii; daca nu, trebuie sa vi se respecte preavizul negociat.
Dupa eliberarea deciziei de incetare a CIM, vi se va inmana o adeverinta pentru a va servi la AMOFM, deoarece va incadrati sa beneficiati de ajutorul de somaj.
Orice drept de care puteti beneficia in plus, trebuie sa se regaseasca in contractul colectiv la nivel de unitate.
Nu ar fi exclus ca firma sa aibe 49 salariati; nu aveti de unde sa stiti cu exactitate.
Sper ca v-am fost de folos,
O.E.

Alte discuții în legătură

Schimbare functie alex44 alex44 Lucrez de 3 ani ca inginer intr-o firma (srl) cu mai mult de 100 angajati,dar care nu are contract colectiv de munca.acum cateva zile,pe 23,mi s-a pus in fata ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca din motive ce nu tin de angajat - ccm ramura geronimo00 geronimo00 Buna ziua, Din motive (pretexte) financiare mi s-a adus la cunostinta verbal ca urmeaza sa mi se incheie contractul de munca in curand. In cazul ... (vezi toată discuția)
Concediere art 65 (1) desfiintare loc de munca anymaryh anymaryh Buna seara! va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri: 1. termenul de preaviz de 20 zile lucratoare este de la data comunicarii, de ex. prin posta, este ... (vezi toată discuția)