avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea contractului de munca din motive ce nu tin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea contractului de munca din motive ce nu tin de angajat - CCM ramura

Buna ziua,

Din motive (pretexte) financiare mi s-a adus la cunostinta verbal ca urmeaza sa mi se incheie contractul de munca in curand.

In cazul terminarii contractului de munca pentru motive ce nu tin de persoana angajatului, de ce drepturi as putea beneficia? La nivel de unitate nu este incheiat un contract colectiv de munca. (suntem sucursala din romania a unei firme mari dintr-o alta tara, si numarul de angajati de aici e sub 20, de unde am dedus ca nu era obligatorie existenta unui CCM la nivel de unitate).

Cate zile de preaviz sunt valabile in acest caz si as dori sa stiu daca am dreptul la salariu(i) compensatorii.

Am incercat sa identific un CCM la nivel de ramura pentru codul de activitate CAEN 711 (Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea) dar nu am reusit.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:08, 23 Aprilie 2013
1. Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

2. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Astfel, durata timpului de munca in preaviz este cea stipulata in c.i.m. ... reducerea duratei timpului de munca pe perioada preavizului acordat pentru concediere se poate acorda numai daca acest lucru este prevazut in ccm aplicabil la nivel de angajator sau in reg.intern al acestuia ori in c.i.m.

3. Art.67 din Codul Muncii instituie regula ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prin urmare, legislatia prevede ca se pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. ..

Asadar, aveti dreptul la salarii compensatorii numai daca asa ceva este prevazut in c.i.m., in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia. In lispa unor astfel de prevederi , anagajtorul nu are obligatia de a acorda salarii compensatorii.

Multumesc pentru precizari. A mai ramas sa identific ce contract colectiv de munca este valabil/aplicabil in situatia prezenta?
Am precizat ca la nivel de unitate nu exista un contract colectiv de munca si nici in cim nu sunt prevederi legate de eventuale sume compensatorii in acest caz.
Asadar, revin cu intrebarea - stie cineva ce CCM e valabil/se aplica in prezent pentru aceasta situatie?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
geronimo00, utilizator
Daca la nivel de angajator nu aveti ccm , atunci nu are cum sa va fie palicabil alt ccm ... de la 01.01.2011 nu mai exista CCMN care poate fi aplicat la toti angajatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare post - salarii compensatorii florinbele florinbele Buna ziua, La ora actuala in caz de restructurare post individuala nu colectiva ce obligatii are angajatorul vis-a-vis de plata salariilor compensatorii ? ... (vezi toată discuția)
Drepturi gabitag gabitag Ce drepturi are un angajat cand societatea la care lucreaza a intrat in insolventa? Va multumesc pentru raspuns! (vezi toată discuția)
Revenire din concediu de ingrijire copil biasro biasro buna ziua! am rugamintea sa ma jutati cu un raspuns. urmeaza sa ma intorc la munca din concediu de ingrijire copil (2 ani) si as vrea sa stiu daca angajatorul ... (vezi toată discuția)