In familia tatalui meu sunt 4 frati, toti mostenitori ai unei case, dupa moartea parintilor lor.Unul din frati i-a cedat tatalui meu partea lui de casa. Acum tatal meu are in total jumatate din casa.Intrebarea mea este daca tatal meu poate sa imi cedeze jumatatea lui de casa ,adica sa devin proprietar pe jumatatea lui de casa. Daca se poate, spuneti-mi va rog frumos cum sa procedez.
Modalitatile de transmitere, in principiu, sunt cele de mai sus. In primul rand trebuie sa va asigurati ca succesiunea bunicilor a fost intr-adevar dezbatuta si ca tatal dvs apare in CF a imobilului cu cota de 1/2 din acesta. Pentru alegerea modalitatii de transmitere a cotei tatalui, trebuie sa tineti cont de factori cum sunt existenta unor alte persoane indreptatite la mostenirea tatalui - mama, frati si surori.
Tatal dvs. poate sa va transmita dreptul de proprietate asupra cotei de 1/2 din mostenirea pe care o detine.
Aveti doua variante : fie va face act de vanzare-cumparare pentru cota de 1/2 din mostenire, fie va face act de donatie pentru aceasta cota. Ambele acte se incheie la notar.
raspunsurile corecte au fost precizate de catre utilizatori, sfaturile sunt exacte si conforme
adaug numai intrebarea: succesorii sunt cei 4 frati aflati in viata? in cazul acesta este corect daca fratele care a inteles sa transmita (prin vanzare, donare sau cesiunea) cotei sale indivize de 1/4 unuia dintre frati, respectiv tatalui dumneavoastra care prin proceduri similare poate transmite catre orice persoana doreste si prin aceleasi metode cota sa de 2/4 (1/2) din intregul bun.
Specific insa ca nu se poate vorbi de o renuntare in favorem (in favoarea unuia dintre succesori) renuntarea fiind act uniilateral pur abdicativ, adica de fapt fratele tatalui a accpetat succesiunea s-a eliberat certificat de mostenitor in care sunt stabiliti cei patru frati mostenitorii parintilor, in final fiecare cu cota de 1/4 si ulterior prin vanzare, donare sau cesiune tatal dumneavoastra a primit cota indiviza de 1/4 de la fratele sau.
cam aceste operatiuni juridice trebuiau incheiate pana in prezent.