avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... tevi caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

tevi caldura

Buna ziua! In urma cu un an s-au schimbat tevile de caldura dupa un lung sir de controverse si probleme cu vecinii, mai ales datorita faptului ca locuiesc la ultimul etj al blocului, resspectiv etajul 4. Toate bune si frumoase pana cand radet-ul a inceput furnizarea agentului termic. In acest moment am realizat ca pe coloana baii lipseste cu desavarsire agentul termic din instalatie. Am coborat la subsolul blocului si am realizat ca pe partea baii colana a fost taiat din interiorul apartamentului de la parter, si toti locatari de pe aceasta parte am ramas in baie fara caldura. Legaturile nu se mai pot face decat din apartamentul de la parter, bine-nteles cu acordul proprietarului care nici in ruptul capului nu vrea sa refaca conexiunile pe motiv ca trebuie sa sa sparga peretele in dreptul tevilor unde au fost taiate. Mentionez faptul ca el s-a intepat separat pt baie in conductele de caldura, fara a utiliza coloana originala. Practic a anulat coloana de caldura pt bai din apartamentul sau iar acesta si-a facut separat alte legaturi, astfel ca apartamentele de la etj 1,2,3 si 4 nu mai beneficiaza de agentul termic, in schimb el da. Dupa nenumarate plangeri depuse la asociatie, presedintele imi tot comunica ca nu se poate lua nicio masura contra proprietarului ap. aflat la parter. Ceilalti vecini s-au resemnat, insa eu nu o pot face deoarece am copil de 4 luni care necesita baita seara de seara, iar in baie e destul de frig. Incalzesc spatiul baii cu o aeroterma, insa nu vreau sa platesc un serviciu de care nu beneficiez datorita capriciilor unui vecin. In fapt, platesc incalzirea spatiului aferent baii de 2 ori, la renel si radet.
Va rog sa ma ajutati cu o solutie legala fara a fi nevoie sa il calc in picioare pe proprietarul ap de la parter.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:32, 26 Ianuarie 2012
Sustinerea presedintelui este total eronata si contrara normei in vigoare
Art 15 din l nr 230/2007 Cu un preaviz de 5 zile ,proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei,atunci cand este necesar sa se inspecteze,sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna,la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu
Fac exceptie cazurile de urgenta ,cand accesul se poate face fara preaviz

Daca la nivelul asociatiei cu astfel de presedinte nu gasiti solutionare,sesizati oficial Directia Corp Control din cadrul primariei care in astfel de cazuri aplica sanctiuni substantiale
Presedintele asociatiei, nu numai ca nu trebuie sa se resemneze, ci trebuie sa-i puna in vedere proprietarului de la parter sa restabileasca la conditiile initiale instalatia de incalzire a proprietatii comune.
Daca nu permite aceasta, atunci trebuie actionat in judecata de urgenta, fara alte comentarii.
Acest proprietar a modificat proprietatea comuna, afectandu-i pe ceilalti proprietari, probabil fara acordul nimanui...si este bun de plata.
Sesizati Inspectoratul de stat in constructii

Legea 50 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Art. 1
(1) Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare, emisa in conditiile prezentei legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil - teren si/sau constructii - identificat prin numar cadastral, in cazul în care legea nu dispune altfel.

Art. 8
(1) Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, partiala sau totala, a constructiilor si instalatiilor aferente constructiilor, a instalatiilor şi utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de construcţii de susţinere a acestora, ... se fac numai pe baza autorizatiei de desfiintare obtinute in prealabil de la autoritatile prevazute la art. 4.
Legea are si norme de aplicare

Legea nr. 10/1995 privind calitatea în constructii
Art. 18, al. 2 Interventiile la constructiile existente se refera la lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si la lucrari de reparatii, care se fac numai pe baza unui proiect avizat de proiectantul initial al cladirii sau a unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat, si se consemnează obligatoriu in cartea tehnica a constructiei.
Art. 20: Controlul de stat al calităţii în construcţii se executa de către Inspectia de stat in constructii,
Ordonanta Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat în Constructii prevede aceleași atributii

Legea 230/2007 privind asociatiile de propietari
Art. 56
(1) Constituie contraventii următoarele fapte:
e) modificarea aspectului proprietatii comune, precum si a elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile şi autorizatiile legale

Lucrarile la instalatiile de incalzire se efctueaza conform Ordin M.L.P.T.L. 930/2002 Normativ privind proiectarea si executarea instalatiilor de inaălzire centrala I 13-2002
si Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 Normativ pentru exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13/1-2002
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
darida, utilizator
@ darida
L 50/ 1991 se refera la constructii care se pot modifica, demola ,etc.. Unde scrie acolo ca un proprietar este obligat sa accepte sa treaca prin proprietatea sa alta instalatie comuna de incalzire in locul celei vechi ?. Pentru ca eu inteleg ca instalatia comuna exista acolo unde o prevede proiectul. Nu era mai bine sa intrebe si acel proprietar inainte sa se apuce de taiat tevi verticale de la locul lor daca este de acord si el?.Sau au facut si ei ca in bancul cu Bula mai intai taie si pe urma numara ?.:))
@johnpescar
Lucrarile de constructii se refera la orice lucrari, incepand cu proiectare si pana la postutilizare, adica desfiintare, demolare.
Legea 50/1991 prevede in ce conditii se poate efectua orice lucrare, inclusiv de desfiintare, cu respectarea normativelor din domeniu, in cazul de fata I 13-2002 si I 13/1-2002, nu ca are dreptul fiecare sa taie cum il duce capul.
Tocmai asta spune, ca ai nevoie de autorizatie, de o documentatie tehnica pentru lucrari. Autorizatia se primeste numai daca lucrarea corespunde normativelor tehnice,
Acel proprietar care a taiat tevile era obligat sa ceara autorizatie (pe care oricum nu ar fi primit-o, deoarece incalca normele tehnice in instalatii). Nici macar acordul vecinilor de pe coloana nu ii oferea un temei legal pentru taiere.

Singura ipoteza in care se poate realiza o alta instalatie comuna decat cea prevazuta in proiectul initial este cea in care exista o solutie tehnica noua in normativele din domeniu. De ex, la blocurile vechi, cu distributie pe verticala a agentului termic se poate schimba instalatia comuna, cu distributie pe orizontala, cu mai putine coloane, pentru a se putea realiza contorizare la nivel de apartament (cu contoare de energie termica, nu repartitoare) dar asta costa ceva bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala taierea tevilor de caldura? staleamaria staleamaria Buna ziua, locuiesc la etajul unu intr-un bloc cu 10 apartamente, 5 pe o coloana 5 pe cealalta, pe partea mea, de la mine inclusiv in sus avem centrale ... (vezi toată discuția)
probleme asociație de propietari Valutzuu Valutzuu Bună ziua , am probleme cu asociația de proprietari și cu proprietarii aferenți coloanei unde locuiesc. Problema sta cam așa, sunt proprietar al unui ap ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia am si eu o problema legata de asociatie:m-am mutat recent intr-un apartament cumparat prin credit ipotecar, si am o problema legata de energia termica.locuesc ... (vezi toată discuția)