avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legala taierea tevilor de caldura?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legala taierea tevilor de caldura?

Buna ziua, locuiesc la etajul unu intr-un bloc cu 10 apartamente, 5 pe o coloana 5 pe cealalta, pe partea mea, de la mine inclusiv in sus avem centrale termice, deci doar la parter mai beneficiaza de termoficare. Intrebarea mea este: Este legal sa taiem tvile de caldura? adica sa ramana doar la apartamentul de la parter, si de la el in sus sa le taiem? Va rog sa imi spuneti eventuale documente care reglementeaza aceasta problema, ca sa ma pot documenta inainte de a discuta cu presedintele asociatiei sau ....cu cine este indreptatit, pentru a avea argumente pertinente. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: staleamaria , utilizator 15:13, 4 Mai 2012
Tevile sunt proprietate comuna fortata.Asa cum spune si denumirea juridica nu le puteti distruge decat odata cu inlocuirea in intregime a sistemului de incalzire in bloc, cu acordul tuturor proprietarilor.Raspunsul la intrebarea dvs, este: NU.
multumesc!
Avand in vedere cele artate de dvs. in AG a proprietarilor sau chiar in Com. ex. se poate pune in discutie aceasta problema. Si la noi sunt cateva cazuri asemanatoare si le-am rezolvat prin efectuarea unor mici modificari in apartamentul de la parter, adica s-au taiat si apoi sudat cele doua tevi (din toate incaperile), astfel ca aceasta operatie sa nu afecteze sub nici o forma ap. de la parter. Operatiunea a fost facuta de meseriasi adevarati - desigur cu aprobarile de rigoare.
Daca va ganditi ca facand aceasta modificare ”scapati” la iarna de repartizarea de costuri cu incalzirea pentru spatiile comune, sa stiti ca gresiti. Spatii comune mai sunt, asa ca...
Spatii comune da sunt, cel putin sa nu mai platim pentru tevile de la noi din casa, dar si pentru aspect.
Iarna trecuta am beneficiat si noi de caldura de la termoficare, abia acum ne montam CT. Vecinul de la et 4 are taiate deja tevile, dar nu cred ca are aprobarea cuiva, el nu locuieste in apartament, este plecat din tara. El cand le-a taiat, nu a legat turul de retur, ci la nivelul podelei a montat un aerisitor automat pe tur,iar returul are dop, drept urmare apa calda a urcat pana la el, dar a stagnat, circulatia se facea prin caloriferul de la parter, urca in calorifferul meu si cobora. Nu am avut probleme foarte mari cu caldura, dar am decis montamCT pentru ca majoritatea apartamentelor din bloc au CT. Altfel spus turul de la nivelul caloriferului meu in sus nu mai era firbinte, abia putin caldut, iar de retur nu mai vorbesc era teava rece, ca nu avea ce sa coboare. Logic ar fi, daca vine o firma sa masoare caldura de care beneficiem noi de la tevi, sa nu ne puna la plata, ca nu avem ce plati.
Noi vom dicuta cu vecinul de la parter daca este de acord sa unim la el turul cu returul, dar eu as vrea sa nu ne trezim cu reclamatii, nu stiu ce sa zic, sa nu avem probleme cu cei de la asociatia de locatari.
Deci pe coloana mea mai este doar la parter un ap care nu are CT, iar pe coloana cealalta 3 ap.
Orice modificare a instalatiilor comune se poate face doar pe baza unui proiect avizat de un verificator de proiecte atestat pe specialitatea instalatii. Deci:
- hotarati de comun acord in AG aceasta problema (pentru ca au fost oameni care s-au intors la termoficare, iar cei care au taiat tevile fara nici o aprobare din partea celui care s-a rebransat au fost buni de plata pentru reinstalarea lor)
- faceti lucrarile cu specialisti, pe baza de proiect , pentru ca in cazul unor lucrari prost executate, (prin care cel de la parter este lasat fara aerisire pe instalatie, sau nu i se mai face ca lumea circulatia agentului termic) din nou, cei ce au executat lucrarea sunt buni de plata
Asta din punct de vedere tehnic! Pentru ca in contabilitate e mai greu de realizat.....
Orice lucrare la partile comune (coloanele sunt p[rti comune conform normelor de aplicare a L230/2007) se imparte pe cota parte indiviza la toti locatarii (conform 230/2007) .Ori, de cele mai multe ori, cand de o lucrare beneficiaza doar o parte din locatari (cei de pe o coloana) se isca discutii, iar cei de pe celelalte coloane nu vor sa plateasca.....

Daca faceti lucrarea, nu uitati sa o inscrieti si in cartea constructiei!

Alte discuții în legătură

Ajutor! mari68 mari68 Ma numesc Maria si sunt din Timisoara, locuiesc intr-un bloc dat in folosinta prin 1963. Blocul are 4 scari din care 2 scari sunt cu 8 etaje si au fatada spre ... (vezi toată discuția)
Administrator rau intentionat? olgamincu olgamincu Am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta.In vara acestui an am montat centrala de apartament .Toti vecinii de pe coloana au si ei centrala.Nu trece nici o ... (vezi toată discuția)