avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Din cauza montării defectuoase a unei centrale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Din cauza montării defectuoase a unei centrale termice nu mai beneficiem de căldură, dar suntem puși la plată. Cum vecinul (președinte al asociației de proprietari) nu vrea să rezolve problema, împotriva cui trebuie deschisă o acțiune pentru obligația de

Buna ziua!
As dori o indrumare din partea dv in urmatoarea speta:
- stau intr-un bloc cu patru etaje si vecinul de la etajul 4 si-a instalat o centrala termica dar a umblat si la tevile prin care circula agentul termic si a blocat returul ajungandu-se astfel la situatia ca cei aflati in tronsonul de sub el si care inca sunt racordati la sistemul public de termoficare sa nu mai beneficieze de caldura corespunzatoare dar care este inclusa la plata;
- vecinul spune ca si-a instalat aerisiri automate si ca nu-l intereseaza problema;
- m-am adresat furnizorului de servicii de termoficare al orasului care mi-a transmis in scris ca proprietarul cu pricina nu are autorizatie din partea sa sa intervina pe reteaua de termoficare si mi-a enumerat legislatia si pasii obligatorii pe care acest vecin trebuie sa-i urmeze pentru a intra in legalitate;
- tot cu aceasta ocazie am anuntat si biroul pentru indrumarea asociatiilor de proprietari din cadrul primariei care a confirmat ilegalitatea demersului acestui vecin si a transmis catre asociatia de proprietari o adresa in care le solicita sa rezolve situatia iar in caz contrar sa-l actioneze pe vecin in judecata pe obligatia de a face;
- problema care apare e ca acest vecin este insusi presedintele asociatiei de proprietari si evident are interes ca situatia sa nu se rezolve!!!
INTREBARE: pot eu sa actionez direct in judecata asociatia pe obligatia de a face, sa chem in garantie primaria si sa solicit refacerea retelei si plata daunelor constand in recuperarea sumelor achitate in plus la energia termica de la asociatie, in speta de la vecinul vinovat de crearea prejudiciului si a disconfortului creat?

Cum ar trebui formulata o astfel de cerere in instanta si care ar fi temeiurile legale pe care le pot invoca? E nevoie de o expertiza tehnica daca am deja raspunsul furnizorului ca vecinul are o lucrare neautorizata si prost facuta?

Multumesc si scuze pentru multitudinea de date, am vrut sa intelegeti speta ca sa ma puteti ajuta cu un raspuns cat mai precis.

O zi usoara tuturor!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CristiBorcea , utilizator 07:52, 9 Septembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In calitate de parte prejudiciata aveti dreptul sa solicitati pretentii asociatiei de proprietari reprezntata prin presedintele de asociatie care in fapt este tot proprietar si detine provizoriu functia de reprezentant legal
Nu aveti de ce sa chemati in garantie primaria deoarece aceasta nu este implicata in interventiile operate de catre presedintele de asociatie asupra instalatiei parte comuna din condominiu
Obligatoriu in instanta este necesara expertiza tehnica care sa concluzioneze ca asupra instalatiei parte comuna s-a intervenit neautorizat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca omu' nu vrea sa refaca instalatia de buna voie, notificati in scris as. prop. despre aceasta chestiune, anuntati-ii sa rezolve amiabil chestiunea, altfel trebuie sa apelati la justitie, informati-ii ca toate cheltuielile generate de aceasta actiune va fi suportata de catre asociatie.
Proprietarul care s-a deconectat, nu are nicio treaba cu turul- returul instalatiei de incalzire a blocului, el sa zica merci ca si-a deconectat caloriferele (respectand legislatia - dar nu cred).
Pentru a merge in instanta cu cetateanul, apelati la serviciile unui avocat. Pastrati toate chitantele/bonurile fiscale, faceti copii, originalele vor fi depuse la instanta.
Daca instanta vorbeste ceva de expertiza tehnica, propuneti-le furnizorul de energie termica sau alt expert tehnic desemnat de instanta.
Succes!
Va multumesc pentru raspunsuri! asociatia stie deja despre aceste demersuri si le-a aflat oficial, in scris, si de la primarie care le-a indicat modalitatea de rezolvare a diferendului. Eu voi atasa la cerere toata corespondenta avuta cu furnizorul de servicii, cu primaria si emailurile adresate administratorului de asociatie in care il anuntam despre toate aceste lucruri.

O sa solicit instantei sa dispuna din oficiu o expertiza tehnica si una contabila pentru ca nu vreau sa apara situatia in care sa-mi fie contestata o expertiza extrajudiciara.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pune aerisitoare si nu te mai plange!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@mira1988
Nu înţeleg ce importanţă are faptul că vecinul este preşedintele Asociaţiei. Din postare am înţeles că este vorba de o CT de apartament.
Personal (nu sunt avocat) consider că va trebui să daţi în judecată pe proprietarul apartamentului cu pricina, nu Asociaţia care nu are treabă cu modificările făcute de cineva, fie el şi preşedinte în apartamentul propriu.

@CristiBorcea

Ceeace spui este valabil numai dacă turul a rămas legat la retur.
Faţă de descriera din postare eu presupun că respectiul a tăiat toate ţevile la nivelul podelei, le-a pus dop cu aerisire şi crede că a rezolvat problema când, el, de fapt, a întrerupt circuitul agentului termic.

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica mira1988 mira1988 Buna ziua! As dori o indrumare din partea dv in urmatoarea speta: - stau intr-un bloc cu patru etaje si vecinul de la etajul 4 si-a instalat o centrala ... (vezi toată discuția)
Este legala taierea tevilor de caldura? staleamaria staleamaria Buna ziua, locuiesc la etajul unu intr-un bloc cu 10 apartamente, 5 pe o coloana 5 pe cealalta, pe partea mea, de la mine inclusiv in sus avem centrale ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, locuiesc la etajul 1 într-un bloc cu 4 etaje.. vecinii ... Maria Nicoleta D Maria Nicoleta D Bună ziua, Locuiesc la etajul 1 într-un bloc cu 4 etaje.. vecinii de la etajele 2 și 3 a și-a au tăiat țevile verticale comune de încălzire, ... (vezi toată discuția)