avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... anularea casatoriei poate fi ceruta numai de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

anularea casatoriei poate fi ceruta numai de catre unul dintre soti?

Intrebarea e simpla: anularea casatoriei pe motiv ca unul dintre soti era casatorit la data incheierii celei de a doua casatorii poate fi ceruta numai de catre celalalt sot sau poate fi ceruta si din oficiu, de catre Serviciul de stare civila unde s-a incheiat cea de a doua casatorie, care s-a sesizat?
In speta cea de a doua casatorie s-a incheiat cu o zi sau doua inainte de a ramine in pronuntare sentinta de divort, cei doi soti cunoscind acest fapt.
In cauza mai intervine si raspunderea penala, respectiv infractiunea de bigamie, art. 303 C.Pen.
Daca au trecut mai mult de 5 ani de la incheierea celei de a doua casatorii, deci a expirat termenul de prescriptie pt. bigamie, acest fapt influenteaza cu ceva actiunea civila de anulare a casatoriei?
Multumesc anticipat!
Anularea casatoriei reprezinta o sanctiune a nerespectarii unora dintre cerintele legale prevazute pentru incheierea casatoriei in Codul Familiei.
Nulitatea absoluta intervine in situatia in care casatoria a fost incheiata de o persoana care era deja casatorita, cea de-a doua casatorie fiind lovita de nulitate.
Actiunea in declararea nulitatii absolute poate fi introdusa de orice persoana interesata si nu se prescrie.
Da, este caz de nulitate absoluta si orice persoana poate introduce actiunea in justitie, dar va trebui unul din soti sa faca acest lucru intrucat nu cred ca se baga nimeni sa deschida actiunea in afara de unul din soti.

avocat Claudiu Lascoschi
Fiind un caz de nulitate absoluta, o poate cere oricine este interesat.
O poate face si Serviciul de Stare civila daca descopera acest lucru. Din primul mesaj reiese, ca acesta s-a sesizat deja. ;)
Calitate ar avea Seviciul, dar cel mult va face o plangere penala sau va anunta pur si simplu parchetul.In niciun caz nu cred ca vor cere pe cale civila anularea casatoriei.;)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Nulitate casatorie ContSters61818 ContSters61818 Buna seara! Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai incalcita pentru mine, dar poate mai simpla pentru specialisti... O persoana se marita in anul 2005 ... (vezi toată discuția)
Starea civila. speta, am nevoie de putina indrumare radualexandru90 radualexandru90 1. Cu ocazia incheierii unei casatorii, ofiterul de stare civila a omis sa intocmeasca actul de casatorie, desi a luat consimtamantul sotilor. La o luna dupa ... (vezi toată discuția)
Pot renunta la casatorie la cateva zile dupa cununia civila? constsil constsil se poate renunta la casatorie la cateva zile dupa cununia civila ? (vezi toată discuția)