Buna seara!
Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai incalcita pentru mine, dar poate mai simpla pentru specialisti...
O persoana se marita in anul 2005 pastrandu-si numele in urma casatoriei(sotul ia numele sotiei). O casatorie facuta doar pentru ca sotul sa-si poata schimba numele(interdictii si alte chestii, stiti dvs.) Dupa 8 luni (in 2006)persoana se marita din nou de data aceasta luand numele sotului in urma casatoriei. Bine-nteles cand se duce sa-si faca actul de identitate se descopera situatia si femeia este trimisa in judecata pentru bigamie. Procurorul stabileste o amenda penala si nu spune nimic despre desfacerea vreunei casatorii. Intre timp femeia divorteaza de primul sot, sentinta ramanand definitiva si irevocabila in 2008.
Nu stiu daca am gasit o forma actualizata a Codului Familiei, dar din ceea ce am gasit pe net, rezulta, conf. art. 5 si 19 din acest Cod, ca cea de-a doua casatorie este nula.
Ei acum vine intrebarea: cum se constata nulitatea celei de-a doua casatorii?
Sau mai bine zis intrebarile... Trebuia sa se pronunte procurorul si cu privire la casatorie in momentul in care s-a judecat bigamia? Trebuie sa se dea o hotarare pentru ca cea de-a doua casatorie sa fie declarata nula? Are vreo importanta faptul ca prima casatorie s-a desfacut prin divort? Afecteaza in vreun fel cea de-a doua casatorie acest lucru?
Multumesc din suflet pentru pretiosul timp acordat!
Procurorul nu poate aplica o amenda penala , intrucat aceasta sanctiune este atributul instantei de judecata .
Astfel , sanctiunile penale , in speta pedeapsa cu inchisoarea sau amenda sunt aplicate numai de catre instanta de judecata .
Din cele relatate mai sus de catre dvs , reiese intr adevar , savarsirea infractiunii de bigamie .
nu ar fi existat aceasta infractiune daca s-ar fi dispus desfacerea casatoriei prin divort.
Nulitatea casatoriei este constata de catre instanta de judecata.
Faptul ca o persoana era deja casatorie constituie imprediment in incheierea unei casatorii valabile.
Daca prima casatorie s-a desfacut prin divort , atunci se poate incheia o casatorie in mod valabil.
Dar , intr adevar , daca cei doi erau casatoriti la momentul respectiv , se poate retine infractiunea de bigamie...
Imi cer scuze, nu ma pricep sa explic foarte bine problema, nefiind o cunoscatoare a domeniului.
Din raspunsuri rezulta ca daca nimeni nu are interes sa solicite anularea celei de-a doua casatorii aceasta ramane valabila??? Persoana poate ramane casatorita cu cel de-al doilea sot daca nimeni nu solicita anularea casatoriei?
Casatoria este valabila chiar daca au fost incalcate conditiile in care trebuie incheiata o casatorie?
Cu privire la bigamie s-a hotarat o amenda penala care a fost platita... Trebuia Parchetul de pe langa Judecatorie sa spuna ceva si despre a doua casatorie sau nu mai e de competenta acestuia? De competenta cui este sa solicite anularea casatoriei?( nu exista o chestie"din oficiu" sa-i zicem?)
Multumesc pentru rabdare si intelegere...
Din punctul meu de vedere ,cea de-a doua casatorie este lovita de nulitate absoluta , intrucat a existat un impediment , anume existente unei alte casatorii valabil incheiate.
Faptul ca respectiva persoana era deja casatorita la momentul respectiv constituie motiv de nulitate absoluta, care poate fi ceruta de catre orice persoana care justifica un interes , chiar de catre instanta din oficiu .
Acest motiv de nulitate poate fi invocat oricand .
Competenta in constatarea nulitatii casatoriei este judecatoria in a carei raza teritoriala a fost incheiata aceasta !
Desi se tot chinuie unii sa-i gasesca o natura "sacramentala" ori de alt soi, pana la urma casatoria e un parlit de act juridic... (nu vreau sa provoc discutii pe acest aspect ca ne-apuca primavara si tot degeaba).
Adica (si indiferent de cum o calificam)... pana ce o instanta nu se pronunta asupra nulitatii casatoriei, ea isi produce efecte ...ca si cand ar fi valabila.
Cine are interesul sa nu o privesca astfel (de pilda o ruda care ar vrea sa inlature concurenta la mostenire a sotului supravietuitor, creditorii sotului, procuror - dar acesta numai in timpul vietii sotului pentru ca dupa moartea unuia din ei interesul pe care il are de ocrotit nu mai exista) se poate adresa instantei.
Nulitatea poate fi pronuntata de instanta civila. Dar si de instanta penala care, solutionand cauza penala (de bigamie) se pronunta si cu privire la nulitate, in cadrul masurii de restabilire a situatiei anterioare infractiunii. (parerea mea!).
Divorţ
leu12
Bună ziua! Vreau să divorţez de soţia mea , cu care m-am căsătorit în 2009 neavând copii în urma căsătoriei. În anul 2012 părinţii mei ne-au ... (vezi toată discuția)