Nulitatea absolută a căsătoriei intervine în următoarele cazuri:
- Căsătoria încheiată în cazul lipsei vârstei matrimoniale - căsătoria încheiată înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, atât pentru bărbat cât și pentru femeie, adică în perioada impubertății legale, este lovită de nulitate.
- Căsătoria încheiată de o persoană care era deja căsătorită - acest caz de nulitate are ca scop apărarea principiului monogamiei.
- Căsătoria încheiată între rude în gradul prohibit de lege - reprezintă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum și între rudele în linie colaterală până în gradul IV inclusiv, este oprită de lege, fiind sancționată cu nulitate absolută.
- Căsătoria încheiată între persoane de același sex - în țara noastră nu sunt recunoscute căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în țară sau în străinătate.
- Lipsa diferențierii sexuale.
- Lipsa consimțământului exprimat personal și liber.
- Căsătoria încheiată de către alienatul mintal sau debilul mintal - în acest caz căsătoria este oprită din motive biologice și sociale.
- Lipsa solemnității celebrării căsătoriei.
- Lipsa de publicitate - căsătoria clandestină - publicitatea presupune afișarea declarației de căsătorie, în extras, într-un loc special amenajat la sediul serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau al primăriei unde se va încheia căsătoria.
- Necompetența ofițerului de stare civilă - căsătoria încheiată de un funcționar care nu avea calitatea de ofițer de stare civilă este nulă.
- Frauda la lege - constituie cazul de nulitate absolută a căsătoriei atunci când unul din viitori soți urmărește, prin încheierea căsătoriei, să se sustragă rigorilor legii.
- Căsătoria fictivă - se urmărește un anumit scop prin căsătoria încheiată.
- Căsătoria de conveniență - reprezintă căsătoria încheiată doar pentru anumite interese, de regulă materiale.
- Lipsa aprobării prealabile a conducătorului instituției în care este angajat preotul militar - nulitatea absolută intervine când preotul militar se căsătorește cu o persoană apatridă sau care nu are exclusiv cetațenia română, fără a avea aprobarea prealabilă a conducătorului instituției în care este angajat acesta.
Va incadrati in vreuna dintre aceste situatii? In caz contrar, aveti posibilitatea desfacerii casatoriei prin divort.