avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturile statului asupra mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturile statului asupra mostenirii

speta 1
Prin actiunea introdusa in numele statului s-a cerut anularea certificatului de mostenitor prin care paratul, medic primar a dobandit intreaga avere a defunctului, in baza unui testament autentic prin care a fost instituit legatar universal.
In motivarea actiunii s-a sustinut ca defunctul, persoana fara rude in grad succesibil nu putea intocmi testament in favoarea paratului, care in calitate de medic l-a ingrijit mai multi ani.
intrebari:
1. Care este sanctiunea incalcarii incapacitatii medicilor si a farmacistilor de a dobandi prin testament?
2. Are statul calitatea de a cere anularea acestui testament? De ce?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 01:27, 12 Iunie 2011
Art. 810. - Doctorii in medicina sau chirurgie, ofiterii de sanatate*) si spiterii, care au tratat pe o persoana in boala din care moare, nu pot profita de dispozitiile intre vii sau testamentare, ce dansa a facut-o in favoare-le in cursul acestei boli.

Art. 812. - Dispozitiile in favoarea unui incapabil sunt nule ...

Ce fel de nulitate?
Depinde ce carte cititi.

E relativa dupa unii (care impart incapacitatile de a primi in: absolute - fata de orice dispunator - si relative - fata de anumiti testatori).
E absoluta dupa altii - norma care instituie incapacitatea nu protejeaza doar interesele testatorului, ci si cele de ordine publica - prestigiul profesiei (medici, farmacisti, preoti).

Noul Cod civil zice ce e relativa.

Art. 810

Doctorii in medicina sau in chirurgie, ofiterii de sanatate (medicii militari) si spiterii, care au tratat pe o persoana in boala din care moare, nu pot profita de dispozitiile intre vii sau testamentare, ce dinsa a facut in favoare-le in cursul acestei boli.

Sunt exceptate:
1.Dispozitiile remuneratorii facute cu titlu particular; se va tine insa seama de starea dispunatorului si de serviciile facute.
2.Dispozitiile universale, in caz de rudenie pina la al patrulea grad inclusiv, afara numai daca mortul va avea erezi in linie dreapta si daca acela, in profitul caruia s-a facut dispozitia, nu este el chiar erede in linie dreapta.
Aceleasi reguli sint aplicabile in privinta preotilor. (C. civ. 660 si urm.).
Incapacitatea se întemeiază pe o prezumţie absolută de captaţie şi sugestie (varietăţi ale dolului), apreciindu-se consimţământul ca fiind viciat.Pentru a opera, interdicţia trebuie să îndeplinească trei condiţii cumulative:- donaţia trebuie să fi fost făcută în cursul unei boli de care donatorul/testatorul a murit;- moartea să fi fost cauzată de boala pentru care era îngrijit;- tratamentul să fi avut caracter repetat sau de continuitate.
Statul este mostenitor, in lipsa descendentilor sau legatarilor asupra carora nu poarta interdictia, adica succesiune este declarata vacanta, conform art. Art. 680. În lipsã de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lãsate de defunct trec în proprietatea statului.

mai mult aici: [ link extern ]
Multumesc!
av.Romascanu a fost super explicita in materia supusa discutiei.. In ceea ce priveste dezvoltarea subiectului de catre elena138 in aceasta tema, apreciez straduinta, drept pentru care o felicit pentru cunostintele sale aprofundate... Altfel, Edvin este un ganditor deosebit cand "se exprima in latina"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire fara rezultat ContSters212788 ContSters212788 Daca bunicii mei au lasat testament ca dupa moartea lor unchiul meu sa primeasca mostenirea iar acesta la randul lui a lasat mostenirea cu testament fiului ... (vezi toată discuția)
Pentru contestarea si anularea unui testament Nicoleta Ungureanu Nicoleta Ungureanu Tatal meu, care a decedat in septembrie 2009, avand un certificat de incadrare in grad de handicap, permanent, cu grad de handicap ACCENTUAT, cod de ... (vezi toată discuția)
Preotii au voie sa faca acte cu drept de intretinere ? act notarial prin care sa mosteneasca o vaduva cu sindrom de involutie cerebrala ? Brasoveanul1 Brasoveanul1 D-l preot a facut contract de ingrijire cu o doamna vaduva in virsta bolnava de sindrom de involutie cerebrala, fara sa ceara acordul familiei. Dupa circa doi ... (vezi toată discuția)