Art. 810
Doctorii in medicina sau in chirurgie, ofiterii de sanatate (medicii militari) si spiterii, care au tratat pe o persoana in boala din care moare, nu pot profita de dispozitiile intre vii sau testamentare, ce dinsa a facut in favoare-le in cursul acestei boli.
Sunt exceptate:
1.Dispozitiile remuneratorii facute cu titlu particular; se va tine insa seama de starea dispunatorului si de serviciile facute.
2.Dispozitiile universale, in caz de rudenie pina la al patrulea grad inclusiv, afara numai daca mortul va avea erezi in linie dreapta si daca acela, in profitul caruia s-a facut dispozitia, nu este el chiar erede in linie dreapta.
Aceleasi reguli sint aplicabile in privinta preotilor. (C. civ. 660 si urm.).
Incapacitatea se întemeiază pe o prezumţie absolută de captaţie şi sugestie (varietăţi ale dolului), apreciindu-se consimţământul ca fiind viciat.Pentru a opera, interdicţia trebuie să îndeplinească trei condiţii cumulative:- donaţia trebuie să fi fost făcută în cursul unei boli de care donatorul/testatorul a murit;- moartea să fi fost cauzată de boala pentru care era îngrijit;- tratamentul să fi avut caracter repetat sau de continuitate.
Statul este mostenitor, in lipsa descendentilor sau legatarilor asupra carora nu poarta interdictia, adica succesiune este declarata vacanta, conform art. Art. 680.
În lipsã de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lãsate de defunct trec în proprietatea statului.
mai mult aici:
[ link extern ]