avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

In anul 2011 tatal meu B.I.I a deps in instanta planurile de amplasament pentru a se putea intabula cu o suprafata de 6139mp teren ce face parte dintr-un corp de 12278mp teren stapanit pina in anul decesului(1991) de bunica mea B.E care la randul ei il mostenise de la tatal sau B.V.I. Potrivit inparteli verbale facute de bunicii mei pe timpul vietii lor acest corp revenea in doua parti egale tatalui meu si unchiului meu L.G ceea ce la un calcul simplu reiese ca fiecaruia ii revine cate 6139mp.
In procesul deschis de tatal meu pentru intabulare intervine unchiul L.G care prezinta un act batut la maina ce se numeste ,,Conventie,, datat 15 mai 1975 prin care strabunicul meu B.V.I ar lasa spre ,,vesnica folosinta,, suprafata de teren si casa si anexele pe care le stapanea la acea vreme ( el decedand in1978 la varsta de 85 de ani) bunicilor mei B.I si B.E cat si unchiului meu L.G si sotiei acestuia ( sora tatalui meu, decedata si ea). actul se vrea a fi o ,,autentificare a unei conventii de mana ( pe care nimeni nu a prezentat-o) pentru ca in dreprul celor 5 care au incheiat presupusa conventie sta scris ,, ss descifrabil" in dreptul celor 5 martori( majoritatea rude cu unchiul meu) sta scris ,,ss indiscifrabil" are o semnatura in dreptul inscrisului ,,pt. conformitate" .
Nestiind de existenta acestui act ca fiind un inscris legat i avand cunostinta ca semnatura pentru conformitate apartine secretarului primariei din acea vreme care era ruda si prietena cu unchiul meu am cerut primariei sa verifice daca in arhiva anului 1975 exista inregistrata autentificarea acelei conventii cum cred ca ar fi fost normal, si surpiza..........desi dosarul cu autentificarile din acea vreme a fost gasit nu se regaseste nici urma de aceasta conventie. Cu hartia emisa de primaria zilelor noastre m-am prezentat in instanta contestand autenticitatea actului depus de ei. si ascultand replica avocatului dumnealor precum ca asa cum s-au pierdut acte din diverse primarii asa se putea pierde si acesta#-o
Tot in sustinerea celor spuse de tatal meu este si certificatul de mostenitor dupa bunica mea B.E datat februarie 1993 unde apare uprafata de 10000mp dobandit prin mostenire de la parinti ( suprafata fiind la vremea aceea apreciata si nu masurata topografic) si rolul agricol al tatalui meu in care in perioada 1992 pana in prezent apare suprafata de 0.62ha fanete pentru care acesta timp de 21 de ani de la moartea bunici a platit impozitele la zi

Rog respectuos daca poate cineva analiza cazul nostru si ma poate sfatui ce ar mai tr sa fac sau de partea cui este dreptatea !

PS unchiul meu sustine ca a facut fanatul si pe suprafata le care o revendica lucru care este partial adevarat si oricum nu are o incuviintare scrisa sau orice forma de act de chiri arenda sau altceva ci doar incuviintarea verbala a tatalui meu ca nu are nevoie de fanyul provenit de acolo si daca are nevoie unchiul il poate face
va multumesc pentru orice ajutor
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 16:03, 27 Ianuarie 2012
Ar trebui sa formulati o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri oficiale, impotriva semnatarilor respectivei conventii.
Puteti sa recurgeti si la procedura inscrierii in fals, in procesul civil.
In situatia in care se dovedeste ca acel act chiar a fost incheiat, atunci trebuie clarificate natura sa juridica si valabilitatea sa.
Inteleg ca prin acel act s-ar fi transmis folosinta terenului, nu si proprietatea acestuia. In aceste conditii, tatal dvs. are un drept de coproprietate asupra terenului, izvorat din dreptul sau succesoral..
As formula plangere penala dar nu stiu daca am temei din moment ce actul are o singura semnatura cea a secretarului primariei din acea vreme. Este adevarat ca am siconfirmarea scrisa de la primarie ca in arhiva nu se haseste acel act, dar daca se dovedeste ca a fost pierdut intre alte acte ale primariei? azi am fost din nou la primarie si am cerut sa mi se specifice daca exista acest act in registrat in registrul de intrri iesiri din acea vreme ceea ce este putin probabil cred. in cazul in care actul prezentat de ei se dovedeste a fi fals intabularea tatalui meu poate continua pe suprafata de 6139mp cum ar fi corect? si care ar fi consecintele prezentarii de catre ei a unui act fals?
VA MULTUMESC
Dar titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991, modificata si completata, pentru terenul respectiv, nu exista? Nu a solicitat nimeni din familie reconstituirea dreptului de proprietate? Pentru ca, sincer, nu vad cum s-ar putea face intabularea respectivului teren in lipsa unui act de proprietate (acea conventie sau ce o mai fi ea nu este nici pe departe asa ceva). Actiunea in uzucapiune se introduce impotriva unui proprietar care s-a neglijat de bunul sau o anumita perioada de timp... in cazul dvs, cine invoca uzucapiunea? Eu consider ca bunica trebuia sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii 18/1991 (daca nu a facut-o dansa, macar mostenitorii dansei, la termenele ulterioare permise de lege, in 1997, 2000, 2005), urmand ca apoi sa se faca iesirea din indiviziune intre mostenitorii dansei conform titlului de proprietate. Care este situatia din punctul de vedere al legii 18/1991?
acel teren a apartinut bunicilor mei fiind stapanit dupa moartea lor de tatal si unchiul meu fiecare avand impresia ca stie exact care este partea fiecaruia. Nu s-a cerut reconstituirea dr de proprietate in baza legii 18 nici de bunici nici de mostenitori5 la numar. In fapt averea extratabulara a bunicilor este formata din mai multe loturi de teren situate in amplasamente diferite. Pana acum s-a respectat imparteala ,, juruita" de bunici si fiecare s-a intabulat prin uzucapiune in instanta cu 2 martori. Desi exista un certificat de mostenitor unde scrie cota parte ce-i revine fiecarui mostenitor nimeni nu a masurat daca are suprafata in mp care i s-ar cuveni legal ci a intabulat fiecare loturile stapanite si folosite inca de pe vremea bunicilor avand terenurile inscrise pe rolul agricol. .Aceasta fiind ultimul lot pentru care trebuia facuta intabulare. Probabil ca din cauza amplasarii terenului unchiul meu incearca sa obtina mai mult.
Intr-un proces de uzucapiune se analizeaza cine a exercitat efectiv posesia asupra bunului imobil. Nu conteaza ca unchiul dvs. a avut un act prin care i se ceda folosinta terenului, daca cel care a exercitat posesia in ultimii 30 ani a fost tatal dvs.
Posesia se dovedeste cu martori.

Alte discuții în legătură

Actiune uzucapiune sau ce trebuie facut? bejenarv bejenarv Istoric: pana in 1958, bunica din partea tatalui meu detinea 0,50 Ha teren extravilan (nu stiu cum a fost obtinut ? ca urmare a participarii bunicului in ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate? Alexandreevici Alexandreevici Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate? Bună ziua! Tată și fiu moștenesc în baza unui testament de la un bunic ... (vezi toată discuția)
Contract din 1955. e necesar ordinul prefectului pentru dovada dreptului de proprietate a terenului? Av_Mihaita Av_Mihaita Exista un contract de vanzare cumparare autentic incheiat pentru casa si teren in anul 1955 (circa 1400 mp). Mostenitorii cumparatorului s-au adresat, in ... (vezi toată discuția)