avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Salariul la negru
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Salariul la negru

Va rog, daca ma poate lamuri cineva. In cazul in care salariul din CIM este mai mic decat primesti in realitate:

1. angajatorul incalca dispozitii legale-evaziunea fiscala? Conform codului fiscal, altui act normativ?
2. eu, ca salariat, ce optiuni am,intrucat,mi s-a spus ca este ceva temporar, am semnat CIM, sunt si eu complice?
3. cum pot dovedi?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tata1234 , utilizator 14:23, 29 Octombrie 2008
Ati reusit sa rezolvati problema cu acea concediere abuziva (?)... si tot ati avut incredere in vorbele altui angajator?
Da, angajatorul incalca legea – si se poate spune ca e evaziune fiscala pt ca plateste sume care nu apar ca fiind... incasate. Incalca si drepturile dv pt ca aveti contributii mai mici (si) pt pensie, dar prejudiciaza si bugetul statului/fondul special de niste sume.
Puteti fi considerata complice... il „ajutati” sa pacaleasca statul... si va bucurati de bani fara sa platiti impozitul pe venit cat ar trebui sa fie in realitate... Optiunea dv este sa ii cereti sa scrie o decizie prin care sa „mareasca” salariul inscris in c.m. astfel incat, dupa toate retinerile pe statul de plata sa ramaneti cu net cat luati in realitate.
De cate luni dureaza aceasta situatie... temporara? Ce doriti sa dovediti? Daca nu semnati undeva ca luati o suma mai mare decat aceea inscrisa in c.m. nu prea puteti dovedi – poate daca va sustin alti colegi, cu marturia lor. Sau, organizati un... flagrant, in ziua cand va da salariul...
Este o practica frecventa a angjatorilor de plati un salariu mai mare decit este prevazut in contract. Pentru dv. are consecinte negative in privinta stagiului de cotizare pentru pensie sau in cazul solicitarii unuii credit. Bineinteles ca este vorba de o incalcare a Codului fiscal si de o eludare a legii, insa nu cred ca aveti interes sa reclamati o asemenea situatie, mai prudent ar fi sa solicitati angajatorului sa intre in legalitate. Succes!
Buna ziua!
Deocamdata n-am rezolvat nimic. Termenul de preaviz a expirat pe 28/10, CIM a incetat. Astept decizia, n-am idee cand si daca mi-o va elibera, pe care o voi ataca in instanta si alte documente, ca sa ma inscriu la somaj. Ce sa mai spun, m-ai sunat ieri, dupa ce a incetat contractul, sa vin sa mai semnez un act aditional?! Care act?! Act aditionl la contractul incetat?
Nici nu va imaginati, cum mi-a tratat, am lucrat la acea societate 3 ani de zile.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2008
tata1234, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu neplatit de angajator elagheorghe elagheorghe Buna ziua. Am o problema cu fostul angajator si neplata salariului. Am lucrat vreme de un an pentru acest angajator, avand incheiat un contract pe suma de 1200 ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala sesizez fiscul silviu35 silviu35 cind 15 zile nu sint trecute in cartea de munca si banii sint dati la negru este evaziune fiscala si orele suplimentare platite la negru este evaziune fiscala ... (vezi toată discuția)
Probleme la plata salariului negociat din cim. Bogde1 Bogde1 Buna ziua, O firma care declara in actele oficiale ca a platit salariile integrale (flutirasi de salarii, adeverinte emise si stampilate) dar in realitate ... (vezi toată discuția)