avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj si, ulterior, concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj si, ulterior, concediu pentru cresterea copilului

buna ziua, as avea si eu o intrebare...in dec 2011 firma la care lucram s-a inchis si as vrea sa imi depun actele de somaj in ideea de a avea continuitate pe carte de munca pt a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, tin sa mentionez ca sunt insarcinata in 4 luni. cei de la somaj mi-au spus ca actele trebuiau depuse in termen de 10 zile de la data incheierii contractului de munca.In acest caz ce as putea faca totusi sa beneficiez de acea indemnizatie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:11, 26 Ianuarie 2012
Acele 10 zile trebuiau indeplinite pentru a beneficia de ajutorul de somaj exact de cand vi s-a incetat contractul de munca. Altfel, cererea de ajutor de somaj si cu toate actele din dosar, o puteti depune oricand, dar somajul va va fi alocat incepand cu acea data a cererii.
Termenul de 10 zile pentru depunerea actelor la somaj este pentru a beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii raportului de munca... insa dvs puteti depune actele intr-un termen de maxim 12 luni de la aceasta data , dar plata indemnizatiei se va face de la data depunerii cererii in acest caz.

Daca nu este o perioada foarte mare de discontinuitate , atunci nu va faceti griji in privinta indemnizatiei pentru CCC.
Legea permite sa se ia in calcul si fractiunile de luna in care ati realizat venituri supuse impozitului pe venit.
Daca aveti lucrata macar o zi din luna decembrie 2011 si daca va inregistrati la Agentia de Somaj in cursul lunii ianuarie 2012 veti beneficia de indemnizatie pentru CCC pentru ca sunt permise si fractiunile de luna, in conditiile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil silviadinu silviadinu Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 luni.Am fost data afara pe 28 decembrie 2012, cand aveam 3 luni, si dosarul pentru somaj l-am depus pe 16 ianuarie 2013. As ... (vezi toată discuția)
Gravida inainte de somaj 9lucia 9lucia as vrea sa aflu daca voi putea beneficia de concediu de crestere copil?Dosarul pentru somaj nu am reusit sa il depun in 10 zile pentru ca tot trebuiau refacute ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de ccc? carmenctin carmenctin Buna ziua, La data de 13 mai 2011 mi-a incetat CIM prin desfiintarea postului. Nu am reusit sa depun in termen de 10 zile actele necesare pentru a beneficia ... (vezi toată discuția)