avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... respectare CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

respectare CCM

O societatea are 75 angajati,deci sindicat si CCM. In CCM sunt prevazute pt. salariati niste drepturi salariale,materiale.Daca directorul angajeaza pe perioada determinata,pt.un proiect, cateva persoane, acestia beneficiaza de drepturile celorlalti angajati, din CCM? Este vorba de niste premiere care se acorda cu ocazia unor sarbatori legale. Cei care la data acordarii premierelor (prevazute in CCM) se acestea se afla in activitate, beneficiaza de aceste premiere, daca sunt angajati pe perioada determinata, pe un proiect? Trebuia sa le fie prevazute in CIM ca beneficiaza sau nu beneficiaza de aceste drepturi din CCM?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: romanik , utilizator 12:50, 26 Ianuarie 2012
CCM la nivel de unitate se aplica tuturor salariatilor indiferent de tipul c.i.m. incheiat cu angajatorul ...in speta, si acei salariati beneficiaza de drepturile prevazute in ccm.
Se poate invoca principiul "drepturile salariatilor se acorda in raport cu activitatea depusa". Cred ca ar fi nu numai discriminatoriu dar si demobilizator sa beneficieze de aceiasi suma si cel care lucreaza sub 12 luni.
Va multumesc frumos!Cineva spunea ca din moment ce inchei un CIM cu angajatul in care ii spun ce drepturi ii acord si el semneaza , nu are treaba acel angajat cu ce este trecut in CCM.
pt. "pneagu".Este vb. de un angajat care a incheiat CIM pe perioada 01.sept.-31.dec. Salariatii au dreptul la o premiera de vacanta ,echivalentul unui salariu de incadrare.In dec. la premiera de Craciun si in noiembrie la un 5 % din realizarile pe tot anul.In cazul angajatului de care vb. i se cuvenea 5 % din realizarile celor 4 luni, premiera de Craciun impartita la 12 si inmultit cu 4 luni si premiera de vacanta tot asa acordata,la timpul(4 luni) lucrat.Cineva zicea ca nu trebuie sa-i dau nimic ca nu am vb. cu el asa,la negocierea CIM-ului.
Poate acea persoana nu stia ca , c.i.m. nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

Clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel .. indiferent de tipul c.i.m. incheiat.

Alte discuții în legătură

Cim mai este in vigoare daca am intrat in ccc? pielucian pielucian salut. am o intrebare: cim mai este in vigoare daca am intrat in ccc? pentru ca intr-un articol din ccm pe companie prima de craciun se plateste odata cu ... (vezi toată discuția)
Inscriere in sindicat - abuziva bcfbmv bcfbmv Buna Ziua, Eu nu sunt in sindicatul societatii de 4 ani (m-am retras voit). La fel ca mine mai sunt inca vreo 30 persoane. Azi am primit fluturasul de ... (vezi toată discuția)
In somaj tehnic se acorda al 13-lea salariu si premiera de craciun? gbrlcostache gbrlcostache La o societate in noiembrie a fiecarui an se acorda un fel de al 13-lea salariu(un procent din realizarile ian-noi.ale anului in curs).Daca firma este ... (vezi toată discuția)