avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... in somaj tehnic se acorda al 13-lea salariu si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

in somaj tehnic se acorda al 13-lea salariu si premiera de Craciun?

La o societate in noiembrie a fiecarui an se acorda un fel de al 13-lea salariu(un procent din realizarile ian-noi.ale anului in curs).Daca firma este in somaj tehnic de la 1 noiembrie, se mai acorda acel "al 13-lea salariu"?Dar premiera de Craciun,din dec.?Indiferent daca este acordata sun forma de bani sau tichete cadou?Aceste 2 drepturi sunt prevazute in CCM,la nivel de unitate.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 16:42, 17 Noiembrie 2009
Daca sunt prevazute in CCM, teoretic ar trebui sa fie acordate. Dar va rog sa cititi cu atentie CCM-ul deoarece este foarte posibil ca premierea anuala ca o cota parte din rezultate, sa fie conditionata de rezultatele economice ale societatii, caz in care in baza unei fundamentari economice corespunzatoare, administratia s-ar putea sa decida neacordarea acesteia. Pare putin ilogic sa acorzi prime, in conditiile in care reduci activitatea invocand dificultati economice, dar stiti cum se judeca prevederile din CCM, sunt drepturi castigate si la ele nu se renunta.
Am inteles cum stau lucrurile.Voiam doar sa spun ca s-a propus intram in somaj tehnic datorita lipsei de comenzi.Dar bani sa se plateasca acest al 13-lea ,sunt.
Daca firma v-a bagat in somaj tehnic inseamna ca nu are comenzi. Deci, nu prea sunt acele realizari din care sa va dea al 13-lea salariu.

Daca sunteti in somaj tehnic, inseamna ca aveti CIM suspendat. Deci, nu puteti sa beneficiati de prime sau alte facilitati.
Chiar daca aceste drepturi sunt trecute in CCM presupun ca ele sunt sub rezerva rezultatelor economico-financiare. Care, dvs fiind in somaj tehnic, vorbesc de la sine.
Societatea a intrat in somajtehnic pentru ca nu are ce le da angajatilor de munca, deci nici nu are surse de venit daca nu se munca, in concluzie nu are cum sa va plateasca acele prime. Pe perioada somajului contractul fiind suspendat nu aveti cum sa primiti prime.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete de masa vs."somaj tehnic" mony mony Pe perioada suspendarii activitatii in baza art.53 C.M. se pot acorda tichete de masa? Cum se explica aplicarea acestei masuri la salariatii \"Dacia- ... (vezi toată discuția)
Respectare ccm romanik romanik O societatea are 75 angajati,deci sindicat si CCM. In CCM sunt prevazute pt. salariati niste drepturi salariale,materiale.Daca directorul angajeaza pe ... (vezi toată discuția)
Al 13 lea salariu maryapop maryapop Exista vreo lege privind acordarea celui de-al 13 lea salariu? Sunt angajata de 3 ani la o companie, pe data de 30 noiembrie mi-am anuntat, pe cale verbala, ... (vezi toată discuția)