avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pieton lovit pe trecere, cu 45 de zile ingrijiri ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pieton lovit pe trecere, cu 45 de zile ingrijiri medicale

Buna ziua, in luna August am accidentat o batrana aflata in traversare unei treceri de pietoni, din Sectorul 5. Drumul era cu o singura banda pe sens, iar in fata trecerii era oprit un Audi, din care soferul coborase probabil sa-is ia ceva de la magazin. Am depasit masina stationata, si tocmai atunci saraca batrana trecea strada. Am franat dar tot am atins-o si a cazut. Nu am parasit locul accidentului.
Batrana are picior rupt, de la IML i-au dat 45 zile ingrijiri medicale . A depus plangere impotriva mea. Initial ne-am inteles la o suma de bani, i-am dat 1000 Ron din acea suma, trimisi cu mandat postal, ca sa am justificare. Acum babuta imi cere 3000 Euro, bani pe care eu nu am de unde sa-i dau. In prezent dosarul se afla la cercetari penale Udrsite. Nu m-au chemat deocamdata.
As vrea sa intreb care este cel ami rau lucru care mi se poate intampla, daca tot nu ajung la o intelegere cu victima si voi ajunge la proces.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 14:27, 27 Ianuarie 2012
Codul penal:
ART. 184
Vătămarea corporală din culpă
Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.


In cazul in care ajungeti la proces, veti primi cel mult o pedeapsa cu suspendare.
Si implicit si anularea permisului de conducere?
Da.
Conform OUG 195/2002:
Art. 114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;

Il puteti obtine din nou conform:
Art. 116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:@
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
ma mir ca nu vi l-au luat deja !

in partea penala, veti primi o condamnare cu suspendare (daca nu aveti alte probleme cu legea) iar in partea civila veti plati despagubiri materiale si morale in cuantumul stabilit de instanta

daca va impacati cu batrana veti ramane fara cazier, ceea ce e un lucru important !
Un sfat: cheltuielile cu avocatul, timpul pierdut în instanţă, despăgubirile pe partea civilă, materiale şi morale, faptul de a avea o pedeapsă cu suspendare, cazier judiciar, toate acestea, adunate, veţi descoperi că valorează mult mai mult decât 3000 de euro.

Chiar dacă, pe moment, vi se pare o sumă mare, vă sfătuiesc să faceţi pe "dracu în patru" pentru a o obţine şi să vă împăcaţi cu partea vătămată.

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa, trecere pietoni carmenella carmenella Buna ziua In data de 1.11.2013 am agatat cu masina, pe trecere, o tanara de 18 ani. Ea a fost operata cu fibula si spitalizata 5 zile. Am propus o intelegere ... (vezi toată discuția)
Accident mers cu spatele andrei_0986 andrei_0986 Buna ziua, Am facut zilele trecute un accident pe un drum public. Faceam o manevra de intoarcere a masinii si in timp ce dadeam cu spatele am acrosat un ... (vezi toată discuția)
Anulare permis? flrinsr73 flrinsr73 As dori sa stiu daca in urma unui accident soldat cu vatamare corporala rezolutia finala a judecatorului ar putea face referire si la anularea permisului de ... (vezi toată discuția)