Buna ziua. Va rog sa ma ajutati
M-am intors de curand in tara si nu ami mai gasesc cartea de munca ( pierduta ) cum trebuie sa procedez in acest caz unde trebuie sa ma adresez pentu a avea o alta carte de munca sau o copie
Va multumesc .
Nu se mai fac carnete de munca ... de la 01.01.2011 s-a abrogat Decretul nr.92/1976 privind carnetul de munca.
Pasi pentru reconstituirea vechimii :
- declararea pierderii carnetului de munca in Monitorul Oficial
- de la fostii angajatori veti solicita eliberarea de adeverinte de vechime pentru perioadele lucrate la acestia . Daca acestia nu mai sunt de gasit fie va adresati Arhivelor Nationale daca angajatorul era de stat , fie ITM-ul daca angajatorul era din sectorul privat.
Adeverintele eliberare le veti pastra intrucat va sunt necesare la pensie.
Daca ami puteti spune si in cazul in care am lucrat cu acte in regula in alt stat din UE se vor adauga si acesti ani la pensia mea ( cand voi iesi la pensie )si unde trebuie sa ma adresez
ce proceduri se fac
Da, se vor adauga si acei ani la pensie .. in acest sens, va trebui sa obtineti din statul in care ati lucrat un „Certificat privind cariera de asigurat” ....
Daca nu va suparati .
Am inteles de la alte persoane ca voi primi pensia care ami este cuvenita pentru ani lucrati in Romania si o alta pensie pentru ani lucrati in afara . Dar daca va trebuie sa iau acel certificat de care vorbeati dumneavoastra trebuie neaparat sa ma intorc in statul din UE sau se poate rezolva si de aici di Romania.
Va multumesc