avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare in Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare in Italia

Sunt nascut an 16 02 1954.de 4 ani muncesc an italia.am depus dosaru pt pensie in italia pt iesire la pensie cu 40 ani de cotizati. Sa facut demersul sa cerut formularu E 205 din romania .acest formular scrie ca am 31,6 ani lucrati plus 6,3ani bonus .total 37,8 ani. Bonusul este grupa a2 etc.in italia nu mia considerat bonusul numai vechimea lucrata de 31,5 ani.antrebarea este de ce nu se ia acel bonus in consideratie deoarece romania la calculat an formularu E205
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:08, 5 Februarie 2012
Buna ziua.


In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat ?Certificat privind cariera asiguratului? la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.
In concluzie, dumneavoastra nu veti pierde acel "bonus", ci il veti primi de la statul unde ati desfasurat activitatea in grupa a II-a.
Sper ca v-am fost de ajutor. Va doresc numai bine si succes.


[ link extern ]

[Editat - adaugat link. Va rog sa cititi pct. 2.7 din regulamentul de postare in Forum si sa postati sursa atunci cand preluati prin copy-paste texte din alte siteuri]
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Stiu asra dar ma intereseaza pt ce statu italian nu recunoaste acei 6,5 ani deci an formularu E205 scrie 31,5 lucrati zi de zi +6,3bonus total 37,8 .plus 4 an italia am41.8 si italia nu recunoaste 40 ani de cotizare


Ceea ce dvs. numiti bonus este perioada suplimentara acordata pentru perioada lucrata in grupa II de munca (3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca).

Potrivit legislatiei romane, perioada suplimentara este avuta in vedere la deschiderea drepturilor de pensie desi pentru aceasta perioada nu s-a retinut si virat CAS (contributia de asigurari sociale). Statul italian nu va avea in vedere aceasta perioada la acordarea drepturilor de pensie intrucat se valorifica numai perioadele pentru care s-a retinut si virat contributia de asigurari sociale precum si stagiile asimilate stagiilor de cotizare.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea muncii in strainatate mariagabriela07 mariagabriela07 Buna ziua!Amlucrat 6 ani in Italia cu contract de munca.Doresc sa stiu care sunt pasii pt inregistrarea acestora IN Romania,si daca am dreptul la pensie ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in italia ducubc ducubc buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum este considerata in romania daca lucrezi 12 luni cu contract de munca cu 40 ore pe saptamana in italia . se pune in ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara - italia niconicu niconicu la 55 de ani pot sa ies la pensie am lucrat in italia 5 ani pot sa solicit pensie pentru cei 5 ani lucrati la aceasi varsta ca in romania (vezi toată discuția)