avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pierderile de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pierderile de apa

cum se repartizeaza legal pierderile de apa care rezulta din citirea ceasului de pe bransament si citirea apometrelor din apartamentele proprietarilor?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:36, 26 Ianuarie 2012
Repartizarea diferentelor de apa, asa-zisele "pierderi", se face prin regulamentul fiecarei asociatii, astfel:
- pe cota-parte indiviza;
- in functie de consum;
- pe numar de persoane.
...sau intr-o combinatie intre acestea.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
elga50, moderator
Ce spuneti dvs. nu intotdeauna sunt pierderi. Trebuie facuta diferenta intre pierderi si diferente.
Daca presupunem ca nu exista pierderi de apa in instalatie (conducte, robineti defecti), atunci intre cantitatea de apa lecturata la bransamentul blocului - in baza careia se intocmeste factura si suma cantitatilor de apa declarate de proprietari, vor fi diferente, de obicei cantitatea de apa declarata de proprietari este mai mica decat cantitatea facturata.
Cauzele sunt multiple:
- clasa de precizie a apometrului de bransament este mai buna decat a apometrelor din apartamente; pe romaneste acesta se traduce prin aceea ca apometrul de bransament incepe sa contorizeze cam de la 15 l/h, pe cand apometrele din apartament incep sa contorizeze cam de la 60 l/h - adica apometrul de bransament este mult mai sensibil decat celelalte;
- pe baza acestor observatii, au fost depistati proprietari care colecteaza apa in vase, cada, etc. la un debit foarte mic, debit pe care apometrul nu il sesizeaza si dau un exemplu, umple un vas de 5 litri in 10 ore, si ce daca, dupa 10 ore mai pune unul si asa mai departe, acesti oameni se dau de gol singuri prin raportarea unui consun nefiresc de mic in raport cu nr. de persoane din casa (ex. 4 persoane, raporteaza 3 mc. apa / luna, ceea ce nu-i sovietic de loc);
- lecturarea apometrelor din apartamente nu se face in acelasi timp cu apometrul de bransament; acest lucru este cam dificil de realizat in practica; dau un exemplu: asociatia anunta prin avizier ca maine la ora 10 toti proprietarii sa-si lectureze apometrele si sa le aduca la administrator; credeti ca este posibil?
- consumuri frauduloase prin smecherirea apometrelor din casa, violarea sigiliilor, si cate si mai cate;
Toate aceste intra in categoria diferentelor care daca se incadreza in limita de +/- 10% sunt considerate in marea lor majoritate, diferente normale.
Daca ”diferenta” este mai mare de 10%, de obicei aceasta apare ca urmare a unei avarii, mai mici sau mai mari - pe partile comune.

Bun, acum trebuie sa va spun ca fiecare as. prop. se confrunta cu aceste diferente / pierderi si le trateaza asa cum s-a hotarat in AG a proprietarilor sau conform unui regulament intern propriu fiecarei as. prop.
Daca cautati in rubrica de Documente utile o sa gasiti un asemenea regulament postat de @adriantot care imbina mai multe metode de impartire a acestor diferente: pe persoane, pe cota-parte indiviza de proprietate sau proportional cu consumul.


Adam Grecu a scris:

4 persoane, raporteaza 3 mc. apa / luna, ceea ce nu-i sovietic de loc);

Realitatea si situatiile de la nivelul anumitor familii demonstreaza ca se poate consuma mai mult sau mai putin,"dupa buget"
Exista situatii in care locuesc 4 persoane care au servici si consuma extrem de putina apa datorita programului personal si exista situatii in care o singura persoana,poate comunica consum de 10 mc apa rece /luna si 7-9 mc apa calda/luna
Cunosc situatie de pensionara care comunica consum lunar 0 pe linie,de ani buni de zile,in conditiile in care locueste in apartament ,foloseste la bucatarie numai apa plata,
utilitatile le are inchise,.La controlul periodic intreprins de reprezentantul asociatiei de proprietari pentru a dovedi ca nu foloseste de ani de zile WC de serviciu ,pensionara il detine inchis cu 2 lacate.Se cunoaste de cand traia sotul pensionarei,ca in interior ,in wc de serviciu a fost dezafectat intreg mobilierul,mai mult a fost blindata instalatia de alimentare apa rece , calda si agent termic
Dupa cum cunosc caz de proprietar executat silit,urmare acumularii unor datorii apreciabile la 2 banci,proprietar care a constientizat ca nu mai are iesire din executarea silita .Suplimentar a acumulat o restanta la intretinere ,pe care a declarat in urma cu 2 ani de zile ca "are cea mai buna credinta ,doreste sa pastreze apartamentul care ii pastreaza numai amintiri placute ,dar restanta nu are rost sa o mai achite ,ca tot ii va fi executat apartamentul",Pe considerentul ca va fi executat silit a ajuns sa faca efectiv risipa de utilitati AR+AC,la cote in afara bunului simt,situatie care a determinat reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari sa contacteze furnizorii de utilitati sa comunice situatia cu solicitarea de debransare a proprietarului care se amuza copios de restanta care se majoreaza luna de luna .Pentru ca nu s-a acceptat debransarea proprietarului,pentru a nu se sista furnizare de utilitati,c/v consum comunicat de acesta lunar este suportat de asociatia de proprietari
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)
De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Poate asociatia sa-mi puna in carca "pierderi apa" ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Fiul meu locuieste intr-un bloc cu 4 etaje, toti proprietarii au ... (vezi toată discuția)