avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... unde se poate incheia actul de vinzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

unde se poate incheia actul de vinzare cumparare

Am si eu o problema si cer ajutorul. Am gasit sa cumpar un teren la munte. Proprietara terenului este o batrina de 83 de ani, luată in grija de unica ei fiica, in Bucuresti. In acest caz, fiica fiind unica mostenitoare, mai trebuie sa umble cu ea sa-i obtina de la IML certificat de sanatate mintala (trebuie sa ajunga la Pitesti, terenul fiind in Arges). Exista si o alta posibilitate, nu neaparat aceasta procedura, atit de greoaie ? Si inca ceva: actul de vinzare-cumparare se poate incheia si in Bucuresti sau neaparat in localitatea unde are domiciliul proprietara ?
Cu multumiri si recunostinta pentru cei care raspund...
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 03:18, 30 Octombrie 2008
Daca terenul este in Arges competenta revine Biroului Notarial din acea circumscriptie/Actele privind dicernamintul vinzatoarei pot fi facute si in Bucuresti, de regula de la medicul de familie sau in lipsa de la un medic specialist.
Da, nu aveti sanse sa incheiati actul la Bucuresti.
Nu scapati nici de expertiza IML.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnilor, competenţa în materia autentificării actelor aparţine oricărui notar din ţara românească.

Problema competenţei exclusive a notarului public se pune numai în materie succesorală. Aşa că poate să încheie contractul chiar şi la Vişeu, în Maramureş.

Liviu S.Bordaş
Corect!
Numai sa gaseasca notarul care sa vrea sa faca asta. Mie notarul imi spune ca nu vrea sa se lege la cap cu un astfel de contract. A se intelege: "pierdut mult timp la telefon cu Cartea funciara".
Actul se poate incheia oriunde, depinde de notar. Daca fiica e unica mostenitoare cine ar putea contesta actul de vanzare cumparare ca ar fi incheiat de o persoana fara discernamant? Cine v-a spus ca trebuie sa aveti acel act de la IML?

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil persoana peste 70 ani aandra aandra Vreau sa cumpar un apartament de la o persoana in varsta de 79 ani. Este unic proprietar. Intrebarea mea este daca notarul este obligat sa-i ceara certificat ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament nestiutor2009 nestiutor2009 Vreau sa cumpar un apartament, cum pot fi sigura ca actele proprietarului sunt in regula? de ex, daca proprietarii au peste 65 ani, iar unul din ei e bolnav, ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare flori2009 flori2009 Buna ziua! Situatia la care as avea nevoie de un raspuns este urmatoarea: Mama in varsta de 87 ani, lucida, vrea sa incheie un contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)