Buna ziua,
Ma intereseaza daca se poate face ceva legal impotriva acestor "camatari autorizati" care sunt bancile. M-au dus cu presul sa i-au acest credit in CHF care si atunci si acum este o moneda puternica. Am luat creditul cu o dobinda de 5,4% pe an si desi CHF s-a apreciat foarte foarte mult ( de la un curs de 2,8 ron/chf la 3.66 ron/chf) am ajuns sa platesc si o dobinda de 8,4 respectiv 7,8% azi.Pe linga toate acestea ,cu toate ca initial m-i sa spus ca nu voi plati comisioane am ajuns la semnarea contractului sa platesc un comision de intretinere de 0,2% care desi pare mic sau mi se parea mie este de 50 CHF lunar + dobinda 7,8% este inacceptabil. Am depus o cerere pt diminuarea dobinzii si scaderea comisionului de intretinere, dar nu ma astept sa se intimple ceva. In anul 2007 cand am luat eu acest credit nu se preciza DAE ca sa ai un reper vis-a-vis de ce vei plati si aceste banci au pus tot felul de comisioane ascunse care acum ma aduc aproape de inposibilitate de plata.
ROG AJUTOR.....#-o
Daca in contractul de credit nu se specifica o formula clara de calcul a ratei dobanzii bazata pe indicele monetar Libor CHF nu prea aveti sperante in a fi inteles de catre actuala banca.
Exista 3 solutii pe care le puteti lua in calcul:
1. Reducerea dobanzii - ati depus cerere deja (Ordonanta nr.50/2010 ofera premisele obtinerii unei reduceri)
2. Reconversia valutara - sa treceti de la CHF la Euro. Solutia este aplicabila numai in cadrul bancii unde sunteti si presupune schimbarea valutei creditului cu pastrarea aceleiasi perioade de rambursare
3. Refinantare credit - puteti obtine o economie de costuri in functie de tipul noului contractat si de scoring-ul pe care il obtineti.
Oricum cred ca ar fi benefic pentru dvs. ca sa citeasca un avocat contractul de credit actual...sau de ce nu, un consilier financiar.
Ar fi bine daca am putea vedea contractul. Daca dobanda este numita variabila sau revizuibila fara un reper, nu prea aveti ce face la acel capitol, dar s-ar putea sa obtineti renuntarea la comision. Cat priveste refinantarea, poate obtineti o dobanda mai buna (exista undeva 4.5+Euribor de exemplu), dar s-ar putea sa fie doar o solutie de moment, pana mai creste indicele Euribor si atunci sa depaseasca din nou dobanda dvs. actuala.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Credit nou
gnes68
Salut,
Pentru prima data am solicitat un credit de la o banca, va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele:
1. Urmarind forumul in legatura cu noua ... (vezi toată discuția)