avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedintele de asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedintele de asociatie

1.Comitetul executiv al asociatiei de proprietari a hotarat sa incheie un contract de mediere pentru locatarii restntieri care depasesc o anumita suma .
Comitetul executiv este format din 6 membrii , hotararea luata este semnata doar de 3 membrii din 6respectiv :presedinte,vicepresedinte si presedintele comisiei de cenzori . Va rog sa-mi spuneti daca este o hotarare legala ?
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 18:43, 28 Ianuarie 2012
am zis eu ceva de vot?
daca cele expuse de mine mai sus sunt adevarate, si sunt convins ca sunt, decizia e perfect legala, are deja 2 semnaturi: presedinte si vice.

daca nu sunt adevarate, adica avem comitet format din cei 6, inclusiv cenzorii, atunci revenim la ce zicea @elga: sunt 3-3 voturile, dar presedintele are vot deciziv
deci tot legala e decizia
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
arockz, utilizator
1 c.executiv este diferit de com.cenzori.Ca cenzor are obligatia de a semna documentele pt corectitudinea lor. Aici nu este vorba de vot.
Important este ca sa se justifice medierea pt recuperarea restantelor, fara a se actiona in judecata.
arockz a scris:
Cenzorul/ Cenzorii nu fac parte din comisia de cenzori in mod normal, deoarece ei pot fi mandatati/ alesi in AG sau angajati extern.

Probabil din viteza ati scris "comisia de cenzori" in loc de "comitetul executiv", pentru ca intr-adevar cenzorii nu fac parte din comitetul executiv dar fac parte din comisia de cenzori.

Acum la chestiune.
Faptul ca presedintele s-a consultat cu un membru al comitetului si cu un membru al comisiei de cenzori mi se pare firesc dar nu obligatoriu. Si cu atat mai putin nu este obligatorie aprobarea cu majoritatea voturilor membrilor comitetului executiv pentru a actiona in orice fel permis de lege spre recuperarea restantelor. Iata ce prevede legea 23/2007:
Art. 31. -
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor.

Este adevarat ca aceleasi atributiuni sunt cumva repetate si cand se precizeaza in lege atributiunile comitetului executiv, dar si-acesta este condus de presedinte.
Noi am discutat in comitet ca aplicam legislatia si ca incercam sa recuperam restantele facand mai multi pasi, pana ajungem la executare silita. Adica incercam sa vorbim fata in fata cu restantierul, evidentiem cu rosu pe listele de plata restantierii mai mari, trimitem notificare, instituim privilegiu, chemam la mediere, actionam in instanta, executam silit.
Acestea le face de regula presedintele ajutat de vicepresedinte si administrator, informand comitetul in sedintele lunare. Nu punem la vot, ci doar informam, ne consultam, discutam si gasim solutiile cele mai bune.
Asa ca, dupa parerea mea, presedintele putea sa apeleze la mediator fara a avea aprobarea prin vot a comitetului.
Sigur acum este valabil si reversul. Daca presedintele abuzeaza de functia sa, comitetul executiv trebuie sa analizeze si sa-si exprime prin vot opinia clara cerandu-i presedintelui sa se conformeze deciziei comitetului.
Dar acest lucru il poate face comitetul si nu restantierul sau altcineva din afara comitetului.

@iudwuk20
Structurile asociatiei de proprietari sunt: comitetul executiv si comisia de cenzori.
Functia de membru in comitetul executiv este incompatibila cu functia de cenzor.
Comitetul executiv format dintr-un numar impar de membri alesi ( din presedintele asociatiei si un numar par de membri) reprezinta asociatia in administrare. Deciziile se iau cu un numar impar din membrii comitetului.
Cenzorul are atributia de a verifica, de a controla.
@adriantot
Multumesc de corectie, viteza ...
Ma mir ca nu a observat nimeni, nici macare eu, dupa 5-6 posturi de la al meu ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie presedinte asociatie proprietari/numar minim membri conducere sorindoru sorindoru a) Sunt presedintele asociatiei de proprietari si doresc sa imi depun demisia. Am convocat sedinta generala cu acest subiect. Care sunt pasii pe care ... (vezi toată discuția)
Alegere presedinte timpuriu timpuriu candidatul pentru functia de presedinte al unei asociatii de propietari deja constituite , trebuie sa fie membru al comitetului executiv ( in legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)
Componenta comitetului executiv Presedintele Presedintele Deschid acest topic pentru a lamuri un aspect dezbatut recent pe acest forum si nicidecum pentru a crea divergente si antipatii. Discutiile le doresc a fi ... (vezi toată discuția)