arockz a scris:
Cenzorul/ Cenzorii nu fac parte din comisia de cenzori in mod normal, deoarece ei pot fi mandatati/ alesi in AG sau angajati extern.
Probabil din viteza ati scris "comisia de cenzori" in loc de "comitetul executiv", pentru ca intr-adevar cenzorii nu fac parte din comitetul executiv dar fac parte din comisia de cenzori.
Acum la chestiune.
Faptul ca presedintele s-a consultat cu un membru al comitetului si cu un membru al comisiei de cenzori mi se pare firesc dar nu obligatoriu. Si cu atat mai putin nu este obligatorie aprobarea cu majoritatea voturilor membrilor comitetului executiv pentru a actiona in orice fel permis de lege spre recuperarea restantelor. Iata ce prevede legea 23/2007:
Art. 31. -
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor.
Este adevarat ca aceleasi atributiuni sunt cumva repetate si cand se precizeaza in lege atributiunile comitetului executiv, dar si-acesta este condus de presedinte.
Noi am discutat in comitet ca aplicam legislatia si ca incercam sa recuperam restantele facand mai multi pasi, pana ajungem la executare silita. Adica incercam sa vorbim fata in fata cu restantierul, evidentiem cu rosu pe listele de plata restantierii mai mari, trimitem notificare, instituim privilegiu, chemam la mediere, actionam in instanta, executam silit.
Acestea le face de regula presedintele ajutat de vicepresedinte si administrator, informand comitetul in sedintele lunare. Nu punem la vot, ci doar informam, ne consultam, discutam si gasim solutiile cele mai bune.
Asa ca, dupa parerea mea, presedintele putea sa apeleze la mediator fara a avea aprobarea prin vot a comitetului.
Sigur acum este valabil si reversul. Daca presedintele abuzeaza de functia sa, comitetul executiv trebuie sa analizeze si sa-si exprime prin vot opinia clara cerandu-i presedintelui sa se conformeze deciziei comitetului.
Dar acest lucru il poate face comitetul si nu restantierul sau altcineva din afara comitetului.