Buna seara! In cazul cand partea vatamata cere extinderea procesului penal cu privire si la alte persoane, pe care nu le-a mentionat, initial, in plangerea prealabila,dar care au participat la infractiune – procurorul conform at.337 CPPen. „poate”cere extinderea procesului penal. Nu inteleg care este ratiunea acestui „poate”, de ce nu este obligat sa extinda procesul , cand la art.131,al.4 din CPen. se dispune imperativ: Fapta atrage raspunderea penala a tuturor participantilor la savarsirea ei, chiar daca plangerea prealabila s-a facut sau se mentine cu privire numai la unul dintre ei.
Potrivit cu 337 cpp procurorul este titularul actiuni penale, instanta de judecata nu poate extinde procesul penal cu privire la alte persoane ( ICCJ s.pen. decizia nr. 6464 din 3 decembrie 2004)
Insa chiar daca procurorul declara ca nu pune in miscare actiunea penala, instanta sesizeaza prin incheiere organul de urmarire penala competent pentru efectuarea de cercetari cu privire la fapta descoperita - potrivit cu 336 lit. b C.p.p.
Astfel ca acest " poate" ne confirma dorinta legiuitorului de a investi procurorul ca fiind titularul actiunii penale.
poate, adica este lasat la aprecierea procuorului daca extinde sau nu actiunea penala si impotriva altor persoane indicate de partea vatamata...este posibil sa nu fie suficiente probe si impotriva acelor persoane si atunci, fara dovezi pertinente, concludente si suficiente, nu are cum, pe baza unei simple sesizari sa mearga mai departe
Procurorul cere extinderea procesului penal numai daca exista probe concludente cu privire la noile fapte sau persoane, de aceea are aceasta posibilitate. Din moment ce nu sunt destule probe, bineinteles ca nu cere extinderea, de aceea nu este obligat.
Partea vatamata poate declara orice sau alta parte, procurorul nu este obligat sa ceara extinderea procesului penal la propunerea unei parti.