avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie anticipata

buna seara.as dori cateva informatii....
1.adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001 este adeverinta tip? daca sporurile sunt trecute in cartea de munca mai este necesara aceasta adeverinta?
2.dovada certificarii stagiului de cotizare ..cine o elibereaza?
3.adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat....ce anume cuprinde?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 30 Octombrie 2008
1.Adeverinta privind sporurile o completeaza angajatorul si nu este un formular tip. Chiar daca aceste sporuri sunt trecute in cartea de munca se va face o adeverinta cu un tabel in care sunt scrise pe fiecare an si luna sporurile brute primite.
2.tot angajatorul, cu toate ca cei de la Casa de Pensii au toate dcumentele. Puteti arasa copii ale ultimelor op-uri de plata, atat angajat , cat si angajator. In adeverinta mentionati si contul in care s-au virat contributiile.
3. Nu completati dvs aceasta. Calitatea de asigurat inceteaza la momentul emiterii deciziei de pensionare, nu la depunerea dosarului. Mie niciodata nu mi-a fost ceruta.
Stagiul de cotizare se cumunica asiguratilor prin Certificatul privind stagiul de cotizare si punctajul realizat in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Pentru perioadele de asigurare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, certificarea stagiului de cotizare si a punctajului asiguratului urmeaza a se face treptat pe masura preluarii si prelucrarii datelor provind evidenta asiguratilor.
Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor anual, din oficiu, de catre CNPAS, prin casele teritoriale de pensii.
Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra unei taxe de 10 lei (conform art. 193 din Legea nr. 19/2000 si Decizia nr. 200/16.09.2002 a Presedintelui CNPAS), oricand in timpul anului.
Persoanelor care solicita prestatii sub forma de pensii in timpul anului calendaristic li se certifica stagiul de cotizare din oficiu, de catre Serviciul Evidenta Stagii de Cotizare din cadrul casei de pensii a judetului in care asiguratul si-a desfasurat activitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata andreitulea andreitulea Societatea este in procedura de dizolvare-lichidare si contractul de munca mi-a fost desfacut. Fiindca indeplinesc conditiile de pensionare anticipata,as dori ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut mai multi copii? marianacarmen marianacarmen buna ziua Sunt nascuta in 1953 luna aprilie.In luna septembrie 2012 implinesc virsta de pensionare avand stagiul de cotizare de 38 ani. In noua lege mai este ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua, Am o cunostinta,barbat nascut la 14.05.1953 angajat din septembrie 1970 imi spuneti va rog daca poate intra in pensie anticipata ,din ce data si ... (vezi toată discuția)