Va rog sa ma sprijiniti cu un punct de vedere juridic in urmatoarea situatie:
-la data de 01.05.2010 mi s-a incheiat un ctr de munca cu durata determinata pentru o perioada de 2 luni.
-la data de 02.07.2010 mi s-a prelungit contractul pentru inca 4 luni.
-la data de 03.11.2010 mi s-a prelungit si acest contract pentru inca 20 de luni.
Va rog sa-mi spuneti daca ultima prelungire este legala si daca aceasta nu ar fi trebuit sa fie limitata la 12 luni.
De asemenea, in cazul unui raspuns pozitiv, as vrea sa stiu ce posibilitati exista pentru a transforma ctr intr-unul pe perioada nedeterminata.
Multumesc,
Da, ultima prelungire este perfect legala ... nu faceti confuzie intre prelungirea unui c.i.m. si incheierea altuia nou.
Modificarea duratei c.i.m. din determinata in nedeterminata se poate face numai cu acordul ambelor parti ... angajatorul nefiind obligat ca la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat c.i.m. sa va propuna modificarea c.i.m. intr-un c.i.m. pe durata nedeterminata.
Noul cod al muncii a intrat in vigoare la 01.05.2011, cand era in derulare ultimul meu act aditional.
Conform vechiului cod:
"art.80 prevedea că un contract de muncă pe durată determinată poate fi prelungit după termenul inițial cu două condiții: (1) numai înăuntrul termenului maxim de 24 de luni și (2) de cel mult două ori succesiv."
Prin incheierea ultimului act aditional nu s-a depasit totalul de 24 luni - conform vechiului cod?
Noul cod al muncii are efecte retroactive asupra ultimului meu act aditional?
Multumesc pentru raspuns. Ce se poate face in aceasta situatie?
Pot sa-i notific la terminarea celor 24 de luni la 01.05.2012 sa-mi transforme contractul in nedeterminat?
Puteti sa-l notoficati pe angajator ca a incalcat prevederile Codului Muncii in vigoare pana la data de 01.05.2010 , si anume:
Art. 82. - (1) Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 24 de luni.
.........
Art. 84. - (1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de muncă pe durată determinată, prevăzut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevăzut la art. 82 alin. (1), dacă pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu sunt aplicabile:
a) în cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui temporar un salariat absent, dacă intervine o nouă cauză de suspendare a contractului acestuia;
b) în cazul în care un nou contract individual de muncă pe durată determinată este încheiat în vederea executării unor lucrări urgente, cu caracter excepţional;
c) în cazul în care încheierea unui nou contract individual de muncă pe durată determinată se impune datorită unor motive obiective prevăzute expres de legi speciale;
1) în cazul în care încheierea unui nou contract individual de muncă pe durată determinată se impune datorită unor motive obiective cuprinse în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramură, pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte sau programe;
d) în cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată a încetat din iniţiativa salariatului sau din iniţiativa angajatorului, pentru o abatere gravă sau abateri repetate ale salariatului.