ma poate ajuta cineva in urmatoarea speta??....La asociatia de prop.unde activez ca administrator,mi s-a propus sa fac in asa fel incat oamenii sa-si poata achita intretinerea cu ajutor serviciilor on-line,cu ordin de plata,ma rog...
am voie sa fac public contul asociatiei?
cum inregistrez eu in Reg de casa,daca nu mai am chitanta de la asociatie?
Incasarile prin banca vor fi inregistrate in registrul de banca. In plus, vedeti ca pentru fiecare tranzactie bancara se va percepe un comision. Din punctul meu de vedere acel comision trebuie sa fie suportat tot de catre cel care a facut viramentul prin banca.
Contul bancar, banca, sucursala si codul de inregistrare puteti sa le afisati chiar pe listele de intretinere.
Pentru asigurarea strangerii cotelor individuale de intretinere in termen legal,este chiar indicat ca reprezentantii asociatiei de proprietari sa evidentieze toate optiunile pentru ca proprietarii sa poata achita cotele individuale
In multe asociatii de proprietari se afiseaza la fiecare scara sau avizier ,toate informatiile necesare ,astfel incat inclusiv proprietarii care nu domiciliaza permanent in imobil sa poata sa isi achite in termen obligatiile lunare de intretinere si prin alte operatiuni intermediate prin conturi si banci, ,in afara achitarii la sediul asociatiei de proprietari
@ambramburica
Asociatia pune la dispozitie contul bancar - este chiar foarte indicata afisarea acestuia la loc vizibil, cu litere mari - dar pentru ca nu obliga pe nimeni sa-l foloseasca, nu se poate implica in plata comisioanelor de transfer in acest cont. Aceste comisioane se suporta de catre deponenti, asa cum a punctat mai sus @LigiaStanescu.
Am accentuat acest aspect penru ca au fost discutii aici pe forum exact despre aceasta problema, unii sustinand ca asociatia sa le plateasca comisionul.
Eu nu as considera chiar asa problema comisionului.
Deci cel care plateste prin banca i se opreste automat un comision de plata de catre banca lui. Asociatiei i se opreste un comision a incasare. Suntem tentati ca acel comision de incasare sa il suporte tot platitorul. Ei bine legislatia nu a prevazut aceste aspecte in tranzactionarea bancara.
Dar sa ne gandim si invers. Daca proprietarul plateste numerar, ii dai chitanta, din chitantier care a costat bani. Si atunci ce facem? Ii refelctam costul chitantierului celui care plateste numerar?
Normal, costul chitantierului este o cheltuiala administrativa. La fel este si comisionul bancar, o cheltuiala administrativa.
Daca ne vom chinui sa defalcam de fiecare data cel mai mic cost dupa natura lui vom innebuni. Poate proprietarul X plateste cand numerar cand in banca, sa vezi atunci distractie cu repartizarea costului chitantierului.
Nici noua nu ne cere ApaNova, sau cel care ridica gunoiul, sau furnizorul de gaze sau cand cumparam diverse materiale de la diverse magazine sa suportam costul lui de incasare prin banca sau prin card (la card sa vedeti comisioane).
Rezumand, ca poate am luat-o putin prin zapada, comisionul bancar de incasare, ca si celelate comisioane bancare ar trebui vazute strict ca o cheltuiala administrativa si repartizate la toata lumea.
Daca asociatia are un cont in banca si un proprietar depune bani in contul asociatiei, nu exista decat un singur probabil comision si numai intr-o singura directie - de la cel care depune.
Nu exista comision de primire a banilor.
Iar acel comision, daca banca deponentului este aceeasi cu a asociatiei, prin card nu se plateste niciun fel de comision. Nu stiu cum e la ghiseu!
Deci eu m-am referit la comisionul pe care il plateste deponentul.