avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este necesara angajarea unui avocat ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este necesara angajarea unui avocat ?

Suntem 4 mostenitori legali a unei suprafete de tren agricol in judetul Ialomita, domiciliul nostru este in Constanta. Avem toate actele legale necesare, mai putin cadastru si intabularea ( sunt in curs de desfasurare ). Vrem sa procedam la iesirea din indiviziune. Cu totii (cei 4 ) suntem de acord pentru aceasta iesire din indiviziune. Intrebare :
1. Putem declansa aceasta actiune la instanta de judecata din Constanta ( sau Ilomita ) fara a angaja un avocat ?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile pertinente.
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Irina Tutuianu , Avocat 21:55, 29 Octombrie 2008
Prin instanţă, numai la Ialomiţa. Prin notar, oriunde.

Asistarea (reprezentarea) de către avocat nu este obligatorie. Dar, e preferabil să vă reprezinte (cel puţin pe unul dintre dumneavoastră, formal, pentru că înţeleg că sunteţi de acord cu partajul) avînd în vedere faptul că procedura vă este complet străină.

Liviu S.Bordaş
In principiu daca sunteti toti patru de acord si aveti toate actele necesare, puteti merge la un notar in Ialomita sa faceti un act de partaj voluntar ( fie prin vanzare-cumparare de drepturi succesorale, fie donatie etc.) si astfel sa iesiti din indiviziune.
Pentru a declansa actiunea de iesire din indiviziune la instanta, va sfatuiesc sa apelati la un avocat.
Am tot citit mesajul userului si sincer nu mi-e foarte clar.Daca sunteti mostenitori legali si inca nu ati facut deschiderea mostenirii nimic nu va impiedica sa faceti partaj notarial si sa stabiliti fiecare cum doreste lotul ce i se cuvine..mai ales ca sunteti totti de acord.Prin urmare nu e obligatoriu sa mergeti in instanta si evidnet sa va luati un avocat.
In cazul in care decideti sa faceti prin instanta , actiunea se va face in judetul Ialomita unde este terenul mostenit.Pentru acest motiv poate ca e mai indicat sa va luati avocat dat fiind faptul ca locuiti in Constanta, el putand sa va reprezinte in instanta fara sa fie nevoie sa va prezentati.
In instanta se poate face o tranzactie.
Parerea mea este ca ,desi sunteti toti mostenitorii de acord, cel mai convenabil este sa faceti iesirea din indiviziune prin instanta(printr-o tranzactie semnata de catre toti mostenitorii in fata judecatorului). La notar va va costa mult mai mult si veti fi obligati sa platiti si impozit (2%) din valoarea bunurilor, pentru tranzactie(pentru ca se considera ca bunurile ce fac obiectul tranzactiei sunt venituri ) ..In cazul tranzactiilor facute in instanta nu se mai plateste acest impozit(art.151 ind.3 din Hotararea nr.1195/04.10.2007 ,publicata in M.O. nr.707/19.10.2007):).
Nu se mai percepe impozit pentru partaj. Chestiunea a fost mult dezbătută, iar legiuitorul a înţeles, într-un final, că în cazul unui partaj nu se vinde şi nu se cumpără nimic. E un act declarativ, nesupus impozitării.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Unde se face partajul succesoral si iesirea din indiviziune? ellena ellena Daca mostenitorii s-au inteles asupra impartirii mostenirii, pot face toti pasii la notar? De exemplu pot face si dezbaterea mostenirii si partajul succesoral ... (vezi toată discuția)
Un saft in legatura cu un teren daniela.ilea daniela.ilea Buna seara.As vrea sa ma lamureasca cineva intr-o broblema Mama mea a mostenit un teren impreuna cu matusa mea .S-a facut mostenirea ,au certificat de ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor anstr anstr Buna ziua! As dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema.Detin impreuna cu sora mea un certificat de mostenitor ca urmare a dezbaterii succesiunii de pe urma ... (vezi toată discuția)