Buna ziua, as dori sa stiu daca invadarea vietii private prin publicare de email-uri confidentiale, amenintarea mea si a familiei si calomnia, pot fi atacate penal sau civil? Va multumesc
Amenintarea este o infractiune. Invadarea spatiului privat, in poteza in care cineva acceseaza un sistem informational - o adresa de e-mail fara acordul titularului si publicarea ori folosirea de informatii constituie infractiune. In cadrul procesului penal se exercita si actiunea civila care are doua laturi sa spun asa, urmaribile, acordarea de daune morale si reprararea prejudiciului.
1. Calomnia este dezincriminată penal, deci vă puteţi adresa doar instanţei civile pentru despăgubiri, urmând să probaţi prejudiciul produs.
2. Ameninţarea, în funcţie de circumstanţe, poate constitui o faptă penală:
"Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală."
3. Publicarea corespondenţei - depinde; dacă este vorba despre accesarea neautorizată a corespondenţei d-vs, putem vorbi despre o faptă penală; dacă persoana în cauză a publicat email-urile pe care i le-aţi trimis d-vs, nu, dar, în funcţie de circumstanţe şi de prejudiciul produs, există posibilitatea de a vă adresa instanţei civile.
Plangere de calomnie
dumiras
ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)