Sunt anagajata ca secretara in cadrul unei Universitati de stat. In iulie am nascut si in Contractul Colectiv de Munca pe 2007 este trecut un articol, cred ca 51, in care se specifica dreptul mamei de a primi un salariu mediu pe unitate dupa nastere. Eu nu am primit nimic. Mi s-a spus ca trebuie sa fiu inscrisa in sindicatul invatamantului si eu nu stiu, dar stiu ca acolo este alta cotizare si nu are treaba cu acest articol. Tin sa precizez ca la noi, daca nu te duci sa ii tragi de maneca, nu prea te anunta ei. Am dreptul la acel salariu sau nu?
Faceti solicitare in scris invocand prevederile legale urmatoare:
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel national pe anii 2007-2010 prevede:
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate
Codul Muncii dispune la art.241:
Art. 241.
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
Contractul colectiv de munca la nivel national este pentru toti salariatii din tara iar acesta a fost incheiat intre patronate si sindicate, deci dvs. trebuie sa fiti inscrisa in sindicat pentru a beneficia de drepturile prevazute in CCMUNN.
Unele drepturi din CCMUNN nu pot fi conditionate (cum ar fi cele din Codul muncii) dar altele pot fi conditionate de apartenenta la sindicat, in special drepturile care se platesc de catre acesta (bilete de odihna si tratament si altele care pot fi specificate in CCM l nivel de ramura sau unitate). Cititi CCM la nivelul Universitatii se poate va lamuriti.
#-o nu se poate sa dai astfel de sfaturi: nu trebuie sa fi sindicalist ca sa beneficiezi de anumite drepturi prevazute in CCM indiferent de unitate.
Ceea ce spune domnul de mai sus este eronat.
faceţi o cerere,inregistrati-o, asteptati raspunsunsul unitaţii, si in funcţie de raspuns, actionati in judecata. Nu mai inghititi toate rahaturile. Aveti putina demnitate. Succes
@venturianov:
Daca erati mai atent la ce am scris, nu mai aveati ce comenta! Nu sunt "rahaturi", sunt realitati.
Va rog sa va controlati cand mai faceti astfel de aprecieri la adresa altora! Eu am demnitate si nu inghit "aprecierile" dvs.!
Intradevar exprimarea este nefericita.
Dar nu trebuie neglijat faptul ca de drepturile castigate printr-un CCM fie la nivel national ,de ramura sau pe unitate beneficiaza toti salariatii fie ca sunt sau nu membrii sidicalisti. Acesta se aplica tutturor salariatilor indiferent de data angajarii.
Nu trebuie sa confundam drepturile pe care le au membrii de sindicat , de facilitati suportate din fondul sindicatului cu drepturile tuturor salariatilor castigate prin CCM pe unitate chiar daca acestea au fost obtinute de sindicatul reprezentativ. Sindicatul negociaza cu patronatul dar CCM se aplica tuturor salariatilor nu doar membrilor de sindicat.
Ccm nivel ramura
gentilom
La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)