avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Detalii infiintare ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Detalii infiintare ong

Buna seara,
Permiteti-mi va rog sa va intreb cateva detalii referitoare la o Organizatie non-guvernamentala.
Intentionez sa creez una. Am citit pe Internet, mai exact aici: [ link extern ] .
Ceea ce nu este afisat pe acel site, este urmatorul lucru: Pot fi doua persoane presedinti la aceasta organizatie?

Nu sunt in domeniul juridic si din acest motiv incerc sa ma fac inteles.
Vreau sa deschis, impreuna cu o colega de facultate, o organizatie non-guvernamentala. Impreuna vrem sa fim la conducere. Care ar trebui sa fie structura ierarhiva a functiilor? Spre exemplu, un presedinte, un prim-vicepresedinte, doi vicepresedintei, membri de onoare si membri.
Cine stabileste aceasta structura? Unde trebuie sa fie afisata structura ierarhica a functiilor? Pot fi doi presedinti? Pot fi doua persoane la conducere in functia de presedinte?

Persoana care solicita sa se creeze ONG-ul, ce functie va avea? Ca membru fondator?

Sper ca m-am facut inteles in ceea ce doresc sa aflu. Nu stiu care este ierarhiva functiilor intr-un ONG. Nu stiu daca o pot face singur, mai exact sa o mentionez in statut, nu stiu daca pot cere doua persoane sa se creeze un ONG.

Va multumesc mult,
O seara minunata
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:31, 29 Ianuarie 2012
Prin statut, se poate impune numarul membrilor comitetului de conducere, de la trei in sus, de preferinta impar si numarul lor sa fie mai mare doar daca sunt foarte multi membrii. Ca si componenta, e nevoie de un presedinte, unul sau mai multi vicepresedinti si alti membrii ai comitetului. Toti formeaza organul de conducere al asociatiei a carui mandat e de regula de doi ani, iar numarul de mandate, de regula nu e mai mult de doua. Acestia sunt alesi dintre membrii fondatori (la infiintarea ong) si apoi dintre membrii cu drept de vot in cadrul adunarii generale a membrilor ong.
Membrii de onoare sau onorifici sunt declarate anumite persoane, fara drept de vot, deci de a alege si de a fi ales, dar care pot ajuta ong-ul poate cu buna lor imagine din comunitate, poate financiar, poate prin alte merite deosebite pe care le-a avut in cadrul istoriei respectivului ong.
Cei care infiinteaza ong-ul sunt membrii fondatori si dintre ei se aleg primele persoane din conducere. Trebuie sa fie minim trei persoane la inceput ca membrii fondatori.
Alte informatii aveti in lege la adresa [ link extern ]
Cred ca ati putea trece in statut faptul ca Adunarea Generala poate alege un presedinte sau 2 co-presedinti.
Mai mult decat atat, se poate ca unul din membrii fondatori sa fie minori? Mai exact, 16 ani?

Asadar, sub orice forma, se poate sa fie trei sau mai multi membri fondatori, unul dintre acestia sa fie presedinte, restul vicepresedinti s.a.m.d.

Multumesc,
Astept raspunsul dvs.
O zi minunata!
Teoretic, se poate sa fie fondator su un minor de 16 ani daca are acordul parintilor.
Da. Pot fi mai multi membrii fondatori, cu varta peste 18 ani (de preferat pentru a evita complicatii amintite de colegul de forum mai sus) din care se alege un comitet de conducere (sa zicem din trei membrii) mai precis un presedinte si doi vice sau un vice si un membru simplu al comitetului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare statut ong ligiasofroniei ligiasofroniei Buna ziua. Suntem un ONG infiintat in 2012.Dorim sa adaugam inca un numar de membrii pe langa cei 5 fondatori, deoarece 3 dintre ei intentioneaza sa ... (vezi toată discuția)
Prevederi statut andreidarius andreidarius 1.Este legal ca in statut sa se prevada ca viitorii membri ai asociatiei sa nu poata avea drept de vot la alegerea organelor de conducere, deci sa voteze acest ... (vezi toată discuția)
Membru asociatie nonprofit emillius emillius Buna ziua, Este obligatoriu ca in Statutul unei asociatii non-profit, sa fie prevazut ca membrii obisnuiti (nu cei fondatori) sa aiba dreptul de a fi alesi ... (vezi toată discuția)