Conditia studiilor persoanei fizice care doreste colaborarea pentru crearea unor modele (design) este de competenta firmei care angajeaza. Pentru inregistrarea unui desen, fie si el de moda, nu exista nici o conditie impusa de lege privind studiile autorului.
Pentru autor( designer) ar fi mai sigur daca ar inregistra modelele la OSIM. Dar aceasta inregistrare costa taxele oficiale datorate OSIM. Autorul poate constitui la OSIM un depozit multiplu, ceea ce inseamna ca in aceeasi cerere de inregistrare sa cumuleze mai multe modele( de exemplu pentru o singura colectie).
Dupa depunerea cererii autorul poate semna impreuna cu firma o CESIUNE a drepturilor exclusive rezultate din respectiva inregistrare. CESIUNEA este un contract care are ca obiect: cedarea drepturilor de folosire exclusiva a modelelor catre cesionar(firma). Avand in vedere ca acest contract prevede in obiectul sau cedarea completa a drepturilor, inclusiv dreptul de prioritate, el va avea doar doua clauze: cea privind obligatia firmei sa inregistreze pe cheltuiala sa cesiunea la OSIM si pretul cesiunii cu conditia modului de plata. Negocierea pretului ar fi recomandabila pentru fiecare model existent in inregistrarea de la OSIM si autorul trebuie sa stie ca dupa incheierea cesiunii nu mai are nici un drept asupra modelelor.... ramane doar gloria sa fi fost autorul lor !!!! Moral, firma cesionara va putea gasi modul adecvat ca autorul modelelor sa fie inscris undeva, daca autorul va cere aceasta in cesiune , dar aceasta inscriere va scadea pretul cesiunii, daca firma este una specializata si cunoscuta in piata.
Daca autorul nu va alege inregistrarea modelelor la OSIM, atunci autorul poate incheia cu firma un contract de colaboarare in care sa isi precizeze foarte clar pretul colaborarii( de ex o suma pentru fiecare model predat firmei ar fi cel mai favorabil pentru autor). In acest caz, autorul nu poate revendica drepturi asupra desenelor predate, deoarece, odata predate si incasarea pretului, practic si-a vandut modelul.
Nu stiu cine este persoana care a solicitat consultanta, dar corect ar fi ca ceeace am scris aici sa fie cunoscut de ambele parti, designer si firma, pentru ca alegerea sa fie in cunostinta de cauza.
Multumesc pentru raspuns. Intrebarea vine din partea unui designer.
As mai avea o nelamurire. Daca autorul nu alege inregistrarea modelelor la OSIM si incheie un contract de colaborare cu firma, cum se poate proteja de un furt intelectual (care poate veni chiar din partea firmei)? Intreb acest lucru deoarece el, ca si artist este obligat sa prezinte niste schite inainte de a preda modelele finale, schite care dezvaluie mare parte a modelului final, urmand ca plata sa se faca dupa predarea desenelor sau dupa o perioada de timp mai indelungata (in cazul in care se discuta despre un contract pe baza comisionului din vanzarile modelelor autorului).
Poate fi contractul de colaborare o cale sigura pentru autorul unor modele sau inregistrarea modelelor la OSIM este cea mai potrivita alternativa?
Multumesc anticipat.
Din ce act normativ rezulta ca un designer trebuie sa prezinte schitele inainte de incheierea unui contract ? Eu nu cunosc ca exista o asemenea obligatie pentru designer. Poate imi indicati Dvs de unde rezulta obligatia.
Daca nu exista o asemenea obligatie stipulata intr-un act normativ sau lege, va sfatuiesc sa propuneti firmei ca un contract cu Dvs pentru desenele create de Dvs sa fie incheiat inainte de predarea schitelor, urmand ca sa fie platite numai acele modele care vor fi alese de firma. Pentru celelealte desene veti stipula in contract ca ele va apartin ca autor si orice copie a lor nu va putea fi folosita de firma decat cu acordul Dvs. Sigur, un astfel de contract va poate apara pentru toate modelele prezentate firmei daca predarea lor o veti face in anumite conditii. De exemplu prin e-mail cu atasamente pe adresa managerului si/sau cu proces verbal in care firma mentioneaza ca a primit desenele. Este un mod de a va apara modelele care nu au fost alese de firma.Desigur mai pot fi si alte moduri in care sa reusiti sa va aparati creatiile. In oricare, exista insa un risc pe care trebuie sa vi-l asumati daca algegeti calea contractului de colaborare si renuntati la inregistrarea modelelor.