avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... neclaritati in calcularea venitului net
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

neclaritati in calcularea venitului net

A."52. Venitul net sau pierderea fiscală se calculează astfel: din totalul sumelor încasate, evidenţiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor şi drepturilor, evidenţiate în Fişa pentru operaţiuni diverse, şi totalul sumelor plătite, evidenţiate în col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, şi se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile şi totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator întocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ."

pe de alta parte,in declaratia 200,calculul venutului net se face astfel:
B."Se completează pe baza datelor din evidența contabilă.
rd.1. Venit brut ‐ se înscrie suma reprezentând veniturile totale în bani şi/sau
echivalentul în lei al veniturilor în natură încasate în anul de raportare, atât din activitatea de
bază, cât şi din activități adiacente.
rd.2. Cheltuieli deductibile ‐ se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în
vederea realizării venitului, cu condiția să fie efectuate în interesul direct al activității, să
corespundă unor cheltuieli efective, să fie justificate cu documente şi să fie cuprinse în
cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.
rd.3. Venit net anual ‐ se înscrie suma reprezentând diferența dintre venitul brut (rd.1)
şi cheltuielile aferente deductibile (rd.2)."


Las la o parte amortizarea,care pe mine nu ma intereseaza,ca nu am mijl fixe.
Deci,avem formulele:

dupa definitia A.Vnet=Vbrut-(Chelt tot-ch neded)
dupa definitia B.V net=Vbrut-Chelt deductibile

Va rog,acum,sa imi spuneti daca gresesc in ceea ce urmeaza:

Cheltuielile cu materii prime si materiale sunt deductibile in totalitate,asadar,facem fisa de op diverse pt ele si ,de asemenea le trecem in jurnalul de op diverse al cheltuielilor deductibile, in totalitate.ok?
Asta face ,ca ,din partea materiilor prime si materialelor sa nu avem nimic trecut in Centralizatorul de cheltuieli nedeductibile.ok?

Dar,stocul de materii prime,materiale,de la sfarsitul anului ,este nedeductibil,pt ca nu a generat veniturile respective,da?

Intrebarea e: de ce in Jurnalul de operatiuni diverse pt cheltuieli deductibile,in privinta materiilor prime si materialelor,nu se trece doar valoarea acestora ,care a generat veniturile respective,ramanand de trecut in Centraliz de chelt nedeductibile,valoarea care nu a generat venituri,adica valoarea stocului de la sfarsitul anului,ca sa corespunda definitiei A a venitului?
Practic, deducerea materiilor prime este limitata doar la cheltuielile facute ,care au generat venituri,nu?Cu alte cuvinte,asta nu inseamna ca materiile prime si materialele achizitionate, pentru exercitiul financiar de la sfarsitul anului,sunt deductibile partial,corespunzator cotei lor de folosire in determinarea veniturilor?

Pt ca ,altfel,daca vom calcula venitul neu cu formula declaratiei 200: V net=V brut-Cheltuieli deductibile, considerand materiile prime deductibile in totalitate,rezultatul va fi eronat! NU?


Pe scurt: in PJIP,nu am decat INCASARI TOTALE SI CHELTUIELI TOTALE.Atat.Nu am aici datel despre cheltuielile nedeductibile,folosite in formula V net=Incasari totale-cheltuieli totale+cheltuieli nedeductibile(din centr de chelt nededuct),
Iar daca ,cheltuielile nedeductibile sunt cele care nu au fost folosite in vederea realizarii veniturilor,stocurile devin cheltuieli nedeductibile,nu?Unde se evidentiaza aceste stocuri ca si cheltuieli nedeductibile,daca nu le trec in Centralizatirul cheltuielilotr nedeductibile,care este indicat de definitie a se utiliza in vederea calcularii venitului net?
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
ismi3ismi, utilizator
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 03:14, 11 Februarie 2012
Va complicati inutil, evidentierea stocurilor si venitul generat de acestea corespunzator cotelor de vanzare, intereseaza doar la partida dubla, la SC.
In partida simpla cheltuiala efectuata cu achizitia stocurilor este deductibila pentru anul fiscal in cursul caruia a fost efectuata.
In rest, este valabila formula de calcul de la art.52.
PS: in exemplul dvs ( cel cu definitia A) ch nedeductibile se aduna nu se scad si asa o sa obtineti rezultatul corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare plata impozit pe venit si sanatate vali7111 vali7111 Buna ziua. Plata impozitului de 16% pentru veniturile obtinute din activitatea PFA poate fi inregistrata in \"registru pe venituir si plati\"?Dar cei 5,5 % ce ... (vezi toată discuția)
Venit net liliigretz liliigretz VA ROG, un IF cum calculez venitul net? prima varianata: stoc la 31,12,2010 - pret achizitie 12360 stoc la 31,12,2010 - pret vanzare ... (vezi toată discuția)
Am depus declaratia 302 dar era gresita Juliae02 Juliae02 1.Am depus declaratia 302 (privind TVA) iar a doua zi am observat ca uitasem ceva..ca urmare era gresit. In acelasi timp am pus si declaratia 394..ca uramare ... (vezi toată discuția)