avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren mai mare decat in actul de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren mai mare decat in actul de proprietate

Am mostenit de la parinti un teren. Mama il avea mostenire de la parintii ei. Actul de proprietate din 1970 este pentru 1000 de m2. Este si o schita simplista cu forma terenului si vecinii. La vremea respectiva actele arau aproximative. Toti aveau terenuri de 1000m2, un pogon, un hectar etc.
Am incercat sa il vand. Am facut la notar un precontract de Vanzare-Cumparare. La masuratoarea cadastrala facuta cu mijloacele topo moderne a iesit o suprafata de 1387m2.

Notarul nu vrea sa faca actul in aceste conditii. Spune ca diferenta intre cei 1000m2 din Actul de mostenire si cei 1387m2 din realitate este prea mare!

Ce este de facut? Actiune in instanta?
Impotriva cui?
Cel mai recent răspuns: MIHT , utilizator 08:42, 18 Octombrie 2019
Cereti rectificarea inscrierii in CF dc e intabulat terenul. Dc nu, intabulati-l

Un raspuns cam superficial! Cum sa-l intabulez daca nu pot face cadastru.

Deci:
Terenul nu este intabulat. E dobandit prin mostenire in 1970.
Pentru intebulare am nevoie de Cadastru.
Cadastru nu se poate face, datorita diferentei mari intre ce e in act si ce e in realitate.

si ajungem de unde am plecat
eu am avut o situatie de genul asta ( suprapunere pt un cadastru "gresit" facut pe terenul unui judecator care si-a intins plapuma). Conform instructiunilor de functionare a Directiei judetene de cadastru... , se procedeaza de catre acestia in urma sesizarii facute catre ei la masurarea si reintabularea corecta. in caz de suprapunere se va face apel la cei interesati pentru fixarea amiabila a granitei sau la teren insuficient fiecare renunta procentual raportat la suprafata.
In legea de fucntionare a DJC... este specificat. Terenul in plus vine de undeva , probabil de la un vecin care a cedat candva in favoarea parintilor D-voastra. trebuie investigat si comparat cu actele vecinilor.
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2008
malin, utilizator
Terenul nu este in plus si nu vine de nicaieri. Adica de la nici un vecin. Este vorba de vecini ce au terenuri mostenite sau cumparate de multi ani, 30-50 de ani. La vremea aceea actul se facea in baza unor masuratori "cu pasu" eventual cu o sfoara. Fiind in panta si cu o forma neregulata calculul s-a facut aproximativ. Plus ca lumea era interesata sa declare mai putin, pentru a plati impozite mai mici.
Acum la masuratoarea cadastrala cu "GPS-ul" au iesit 1387 m2 in loc de 1000.
Sunt sigur ca si ceilalti vecini sunt in aceeasi situatie, adica au mai mult teren decat in acte.

Probleme este ,din ce cred eu, o actiune in constatare prin care sa se indrepte o masuratoare simplista de acum 30 de ani cu una exacta in 2008. Deci nu e cazul sa iau sau sa dau la vecini, sau sa cer de la primarie act pe diferenta etc.

Numa ca nu stiu cum sa actionex. Avocatii vad tot felul de solutii si au puncte de vedere variate.

Astept inca un punct de vedere clar si la obiect!
Mergeti la un notar si da-ti o declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunea declararii in fals, ca terenul are suprafata de 1387 mp. si dupa aceasta declaratie urmati calea legala, cadastru, intabulare, vanzare etc. Eu asa am procedat intr-o asemenea speta.

Alte discuții în legătură

Rectificare act proprietate? paul1957 paul1957 Am mostenit de la parinti un teren. Mama il avea mostenire de la parintii ei. Actul de proprietate din 1970 este pentru 1000 de m2. Este si o schita ... (vezi toată discuția)
Corectare act proprietate paul1957 paul1957 Am mostenit de la parinti un teren. Mama il avea mostenire de la parintii ei. Actul de proprietate din 1970 este pentru 1000 de m2. Este si o schita ... (vezi toată discuția)
Problema intabulare teren Ana2012 Ana2012 Se dezbate o mostenire legata de un teren cu casa; au venit cei de la cadastru si au inceput masuratorile conform actului de proprietate; -sa constatat ca ne ... (vezi toată discuția)