avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriere contract imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriere contract imprumut

Buna ziua, la un ctr de imprumut din 2007 intre 2 societati, daca s-a restituit inapoi o parte din suma pana in 2008, iar din 2008 pana in prezent a ramas jumatate din suma neachitata, se poate prescrie acea suma daca a trecut deja mai mult de 3 ani in care creditorul nu a facut niciun demers de recuperare a banilor? Care ar fi temeiul legal de prescriptie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:39, 31 Ianuarie 2012
In principiu, da, intrucat in materia drepturilor de creanta termenul de prescriptie este termenul general, de 3 ani.
Se prescrie in 3 ani de la data scadentei, daca societatea creditoare nu intreprinde nicio actiune pt a-si recupera suma
si cum se consemneaza acest lucru? exista vreun temei legal sau pur si simplu se sterge din contabilitate suma? care ar fi modalitatea de realizare a acestei proceduri?
Un articol util despre termenul de prescriere al unei datorii puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Daca datoria a fost inventariata, verificata si confirmata pe baza "Extrasului de cont" sau a fost confirmat debitul prin orice alta modalitate, termenul de prescriptie se considera intrerupt si incepe sa curga un nou termen de prescriptie de la data recunoasterii debitului.
La scoaterea din evidenta a datoriilor ale caror termene de plata sunt prescrise, trebuie sa demonstrati ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, odata cu intrarea in vigoare a OMFP 3055/2009 s-a modificat si modalitatea de inregistrare in contabilitate a datoriilor prescrise.

Referitor la scoaterea din evidenta contabila a acestor datorii, acestea nu se sterg pur si simplu din contabilitate. :)
Inregistrarea contabila aferenta acestei operatiuni este:
462=758

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furnizori neplatiti NNorbert NNorbert Buna ziua Cum se contabilizeaza furnizorii neplatiti, de la cei care am facturi mai vechi de trei ani? Multumesc (vezi toată discuția)
Factura neincasata dintr-un contract ce a expirat alexandralazar alexandralazar Am si eu o intrebare.... Am emis o factura pentru prestare de servicii si nu mi-a fost achitata . Intre timp contractul a expirat. Ce trebuie sa fac cu ... (vezi toată discuția)
Stingere avans client gabi.b gabi.b Cum sting un avans de la un client din 2008 (in contul 419) - clientul nu mai exista ca societate. Ce inregistrare contabila trebuie sa fac? Trimitere la lege ... (vezi toată discuția)