avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Stingere avans client
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Stingere avans client

Cum sting un avans de la un client din 2008 (in contul 419) - clientul nu mai exista ca societate. Ce inregistrare contabila trebuie sa fac?
Trimitere la lege daca se poate va rog.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 14:10, 5 Noiembrie 2013
Potrivit ordin 3055/2009:

Contul 411 "Clienţi" este un cont de activ.
În debitul contului 411 "Clienţi" se înregistrează:
- valoarea avansurilor facturate clienţilor (419, 4427);


Pt ca nu ati prestat efectiv serviciul sau nu ati livrati nimic, suma din 419 se trece in contul, 758.


Contul 758 "Alte venituri din exploatare"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor realizate din alte surse decât cele nominalizate în conturile distincte de venituri ale activităţii de exploatare.


Contul 419 "Clienţi - creditori"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa clienţilor - creditori, reprezentând avansurile încasate de la clienţi.
Contul 419 "Clienţi - creditori" este un cont de pasiv.
În creditul contului 419 "Clienţi - creditori" se înregistrează:
- sumele facturate clienţilor reprezentând avansuri pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii (411);
- valoarea ambalajelor care circulă în sistem de restituire, facturate clienţilor (411);
- diferenţele nefavorabile de curs valutar aferente avansurilor în valută primite de la clienţi, înregistrate la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (665);
- diferenţele nefavorabile aferente datoriilor exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, înregistrate la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (668).
În debitul contului 419 "Clienţi - creditori" se înregistrează:
- decontarea avansurilor încasate de la clienţi (411);
- valoarea ambalajelor care circulă în sistem de restituire, primite de la clienţi (411);
- valoarea ambalajelor care circulă în sistem de restituire, nerestituite de clienţi (708);
- diferenţele favorabile de curs valutar, aferente avansurilor decontate, precum şi cele aferente datoriilor în valută către clienţi, înregistrate la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (765);
- diferenţele favorabile, aferente datoriilor exprimate în lei, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute, înregistrate cu ocazia decontării sau la finele lunii, respectiv la închiderea exerciţiului financiar (768).
Soldul contului reprezintă sumele datorate clienţilor - creditori.



Eu nu am gasit altceva referitor la avansuri clienti dar tot in ordin 3055 se specifica la CAPITOLUL VII FUNCŢIUNEA CONTURILOR

Funcţiunea conturilor prezentată în acest capitol nu este limitativă, fiind exemplificat modul de înregistrare contabilă a principalelor operaţiuni economico-financiare.
La reflectarea în contabilitate a operaţiunilor economice derulate se are în vedere conţinutul economic al acestora, cu respectarea principiilor, bazelor, regulilor şi politicilor contabile permise de reglementarea contabilă aplicabilă. Prevederile cuprinse în acest capitol nu constituie bază legală pentru efectuarea operaţiunilor economico-financiare, ci numai referinţe cu privire la înregistrarea în contabilitate a acestora.


Avand in vedere ca aceasta datorie este prescrisa,potrivit pct .187 din ANEXA la OMFP nr.3055/2009,la scaderea din evidenta trebuie sa demonstrati ca au fost intreprinse toate demersurile legale,pentru decontarea acesteia.
Pentru scaderea din evidenta,este nevoie de un referat intocmit de comp.contabilitate,din care sa reiese situatia acestei sume(natura,vechimea,demersuri intreprinse,cauza neachitarii,starea la zi a clientului)si sa se constate prescrierea,cu propunerea de a fi scazuta din evidenta. Acest referat,dupa aprobarea lui de catre administratorul firmei,va sta la baza inregistrarii scaderii din contabilitate(419= 7588).Acest venit este impozabil,in temeiul art.19 alin.(1) din Codul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura client cu storno avans Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuenti-mi va rog daca am avut o factura de avans pentru pe care am inregistrat-o 4111=% 1834,46 4428 355,06 472 ... (vezi toată discuția)
Reglare plata in plus Alexandra Z Alexandra Z Buna ziua! Am o plata in plus inregistrata in martie 2015 pe 409 si in aprilie vreau sa o reglez astfel: 409=5311 in rosu 411=5311 in negru Este corect? (vezi toată discuția)
Tva la diferentele de curs valutar aferente evaluarii creantelor la inventariere? MarcelaNeagu MarcelaNeagu Am o creanta in euro (clientul este din UE) pe care, cu ocazia inventarierii, la data de 31 decembrie 2009, am reevaluat-o la cursul BNR. Diferenta de curs ... (vezi toată discuția)