avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... prescriptie de datorii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

prescriptie de datorii

buna ziua!as dori sa stiu care este termenul de prescriptie in relatiile comerciale (beneficiar-prestator de servicii) si in ce conditii???mentionez ca intre parteneri a avut loc o compensare in martie 2010,colaborarea acestora demarand in 2005,pana astazi.face diferenta descrierea continuta in factura?? (achizitie,produs necorespunzator dpdv calitativ, etc.)??? #-o#-o#-o

am omis sa precizez ca nu a fost efectuata nici o plata,exceptie facand aceste pv de compensare...

multumesc anticipat!!!
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
Ioana_Probably, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioana_Probably , utilizator 11:12, 18 Februarie 2012
Termenul general de prescriptie este prevazut de decretul nr 167/1958 si este de 3 ani de la data scadentei facturii
Facturile se prescriu in termen de 3 ani de la data scadenta...atentie insa in cazul in care cursul acesteia a fost intrerupt prin notificari, concilieri!
Daca au trecut 3 ani fara intrerupere, atunci debitorul nu mai poate fi constrans din punct de vedere legal sa achite contravaloarea facturilor - daca insa exista relatii comerciale stranse intre creditor si debitor, poate se ajunge la o intelegere (debitorul poate plati si peste termen daca doreste acest lucru).
Notificarile sau chemarile la conciliere nu sunt modalitati de intrerupere a prescriptiei. Decretul 167/1958 prevede
Art. 16. - Prescripţia se întrerupe:
a) prin recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripţia.
În raporturile dintre organizaţiile socialiste, recunoaşterea nu întrerupe curgerea prescripţiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare în judecata ori de arbitrare, chiar dacă cererea a fost introdusă la o instanţa judecătorească, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act începător de executare.

In situatia in care debitorul plateste benevol-respectiv "plata prin compensare in martie 2010",aceasta opereaza drept recunoastere din partea debitorului a creantei si a intrerupt termenul de prescriptie
scuze pentru ignoranta, dar ce inteleg prin ''recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie''?
eu zic ca o plata facuta in 2010 este o recunoastere a platii si intrerupe cursul prescriptiei (procesul verbal de compensare are valoarea unei plati !)
Buna ziua,
As dori sa intreb daca pentru intreruperea prescriptiei se poate invoca si folosi un e-mail transmis de catre debitor. Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
un email se poate folosi ca proba daca este semnat electronic conform legii 455/2001.

Alte discuții în legătură

Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)
Intreruperea termenului de prescriptie cristianus cristianus Vreau sa va intreb, din cate stiu eu si s-ar putea sa ma insel, printr-o notificare scrisa catre o soc. com. care trebuie sa ne achite o diferenta de pe o ... (vezi toată discuția)
Despre prescripþie vaslui vaslui Cu o lună înainte de împlinirea termenului de prescripţie de 3 ani, debitorul recunoaşte în scris prin procesul verbal de conciliere ( art. 720 indice ... (vezi toată discuția)