avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intreruperea termenului de prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intreruperea termenului de prescriptie

Vreau sa va intreb, din cate stiu eu si s-ar putea sa ma insel, printr-o notificare scrisa catre o soc. com. care trebuie sa ne achite o diferenta de pe o factura restanta...... deci succint: daca termenul de prescriptie de prescriptie se intrerupe o data cu confirmarea primirii a notificarii de plata.... multumesc mult anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters126925 , utilizator 13:35, 9 Martie 2010
În ceea ce priveşte întreruperea prescripţie extinctive, trebuie menţionat mai întâi, că, pornind de la raţiunile pe care se întemeiază, având în vedere scopul şi funcţiile juridice şi sociale ale prescripţiei extinctive, este uşor de acceptat că imediat ce titularul dreptului la acţiune iese din pasivitate şi acţionează pentru realizarea sau respectarea dreptului său, cursul prescripţiei este şters. În doctrină se arată constant că întreruperea prescripţiei extinctive este acea modificare a cursului prescripţiei care constă în ştergerea prescripţiei începute înainte de ivirea unei cauze întreruptive şi începerea unei prescripţii extinctive noi2. Întreruperea prescripţie extinctive este reglementată în principal în art. 16-17 din Decretul nr. 167/1958, care înlocuiesc prevederile corespunzătoare ale Codului civil (art. 1865-1871). De amintit că prevederile din decret care se referă la întreruperea prescripţiei dreptului de a începe executarea silită au fost înlocuite de dispoziţiile art. 4052 C.proc.civ. introduse prin OUG nr. 138/2002.
Deci raspunsul este DA .
Eu nu prea sunt de acord... depinde de efectele notificarii, ce urmareste si ce urmeaza dupa ea...
Nicio chemare in judecata nu are efect de intrerupere a prescriptiei in anumite cazuri, depinde de efectele ei... darmite o notificare, mai ales ca e in comercial, deci partile sunt deja in intarziere etc.
Daca are ca urmare o plata sau o recunoastere a debitului, acestea sunt cele ce vor intrerupe prescriptia...
Caci altfel, fiecare creditor si-ar tine debitorul in sah cu notificari timp de 10 ani... e absurd.
Ce rost mai are atunci ca unii creditori sa tot inceapa cate-o executare din cand in cand, desi stiu ca debotirul e insolvabil... numai sa imbogateasca executorii? NU, sa prelungeasca prescriptia.
Daca ar fi de ajuns o notificare, toate demersurile astea ar fi inutil de scumpe, nu?
nu intrerupe prescriptia notificarea la conciliere prevazuta de art 720 indice 1, cu atat mai putin notificarea achitarii debitului:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia dreptului la actiune aleodor27 aleodor27 Care este termenul de actionare in instanta a unui debitor? (vezi toată discuția)
Prescriptia extinctiva. recunoasterea dreptului DANAROT DANAROT Suspendarea cursului prescriptiei extinctive se intrerupe in situatia recunoasterii dreptului a carui actiune se prescrie? (vezi toată discuția)
Despre prescripþie vaslui vaslui Cu o lună înainte de împlinirea termenului de prescripţie de 3 ani, debitorul recunoaşte în scris prin procesul verbal de conciliere ( art. 720 indice ... (vezi toată discuția)