Suspendarea sau întreruperea cursului prescripţiei operează numai în situaţiile expres arătate în lege.
Somaţia de plată nu figurează în categoria actelor ce determină întreruperea prescripţiei, conform art. 16 din Decretul nr. 167/1958.
În conformitate cu art. 1091 C. civ., prescripţia extinctivă constituie un mod legal de stingere a obligaţiei. Astfel cum rezultă din art. 1 alin. (1) al Decretului nr. 167/1958, prin prescripţie se stinge dreptul la acţiune având un obiect patrimonial, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege.
Normele care reglementează cauzele de întrerupere a cursului prescripţiei sunt de strictă interpretare, având caracter imperativ, ce interesează ordinea publică.
Somaţia de plată comunicată de reclamant pârâţilor, anterior introducerii acţiunii, nu determină întreruperea cursului prescripţiei.
Somaţia nu este inclusă în categoria actelor prevăzute de art. 16 din Decretul nr. 16771958 care întrerup cursul prescripţiei.
Daca in termenul de prescriere ,banca nu apeleaza la dreptul sau executoriu (care ii revine prin ordonanta de urgenta nr. 99 din 6 decembrie 2006) sau nu mandateaza un executor extern pentru recuperarea creantei, sau nu trimite in judecata debitorul, debitorul nu mai are obligatia rambursarii datoriei, dupa trecerea a 3 ani de cand nu au mai fost platite ratele.
O banca ,institutie de credit ,unitate de recuperare,asiguratori care au preluat creanta , pot intrerupe cursul prescriptiei extinctive sau termenul de prescriptie prin introducerea unei cereri de chemare in judecata, arbitraj, executare silita .