avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea femeii gravide in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea femeii gravide in perioada de proba

Buna seara! Ma confrunt cu o problema in legatura cu care daca m-ati putea "lumina", v-as ramane profund indatorata.....Acum cateva zile m-a contactat o tanara care mi-a solicitat o intrevedere pentru a discuta depre o problema destul de sensibila.....Problema suna cam asa:
Tanara a fost angajata cu contract individual de munca incheiat pentru o perioada de proba de 90 zile. Ulterior incheierii CIM-ului, persoana ramane insarcinata si datorita unor probleme cu sarcina intra in concediu medical. Fiind de buna credinta, anunta angajatorul cu privire la aceasta problema, acesta din urma, procedand la desfacerea CIM-ului, de precizat, in timpul in care salariata se afla in concediu medical.
Mentionez ca tanara urmareste reintegrarea in functie pentru ca altfel nu ar mai primi indemnizatia pentru cresterea copilului, ne fiind salariata.....
Eu ma gandesc ca din punct de vedere juridic si avand in vedere dispozitiile art.60 alin. 1 lit. a C mun. aceasta este o decizie care poatefi anulata cu onchii inchisi....
Insa, ce se va intampla dupa reintegrarea in functie, la incetarea perioadei de proba?
Cum as putea sa oblig angajatorul sa ii incheie CIM-ul pe perioada nedeterminata dupa incetarea perioadei de proba?
Am gasit o opinie succinta (intrucat nu am avut posibilitatea de a citit insusi articolul din Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2007,p.44. ) apartinandu-i domnului Ovidiu Tinca care sustine ca "angajatorul nu ar putea concedia pe salariata gravida aflata in perioada de proba".....
Domnula Alexandru Ticlea, nu impartaseste aceasta opinie in Codul muncii comentat (republicat 18 mai 2011) aratand ca ".......Contractul individual de munca in perioada de proba nu este consolidat, iar clauza de denuntare a contractului, in perioada respectiva, nu poate fi afectata de interdictii. In plus, intr-o atare ipoteza nu este vorba de o veritabila concediere" indicand in acest sens si Decizia nr. 657/2009(publicata in MOF partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009) Curtea Constitutionala a observat ca acest text este conform cu legea fundamentala.
Astfel, avand in vedere cele aratate, credeti ca o pot ajuta in vreun fel pe aceasta tanara? Eu sincer cred ca si daca voi reusi reintegrarea ei in functie, la expirarea perioadei de proba, angajatorul o va concedia de urgenta....
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 31 Ianuarie 2012
Ce fel de c.i.m. a fost incheiat ? ... durata este determinata sau nedeterminata?
hmmm....habar nu am....nu mi-a spus....urmeza maine sa-mi aduca actele pentru a le verifica....Exista vreo diferenta din punct de vedere al efectelor juridice in aceasta situatie (concedierea in perioada de proba a unei femei insarcionate) intre CIM-ul pe perioada determinata si cel pe perioada nedeterminata?
Da, exista ... intrucat in cazul c.i.m. incheiat pe durata determinata acesta va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat , indiferent daca salariata se afla sau nu in concediu medical, insarcinata etc.
Am inteles...in consecinta....nu am nici o sansa decat daca cumva a fost incheiat pe perioada nedeterminata.....desi nu prea cred, avand in vedere faptul ca se afla in perioada de proba....
Multumesc mult, oricum
Perioada de proba face parte din contractul individual de munca ... prin urmare, c.i.m. poate fi incheiat pe durata determinata sau nedeterminata ... nu exista incheiere c.i.m. pe durata de proba ...

Pentru c.i.m. pe durata nedeterminata
Art. 31 C.mun.
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
.....


Pentru c.i.m. pe durata determinata
Art. 85 C.mun.
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba Adryann22 Adryann22 Buna ziua, Doresc sa stiu ce inseamna perioada de proba intr un CIM adica perioada determinata de 90 de zile adica 3 luni nu este perioada de proba? De ce ... (vezi toată discuția)
Lucrez intr-o continua perioada de proba Alexandrina  Iacob Alexandrina Iacob Buna ziua , Am si eu o nelamurire , cu privire la contractul de munca .M-am angajat la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata si perioada de ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Anayllyl Anayllyl Buna dimineata! Va rog sa-mi raspundeti cat poate dura perioada de proba si daca o perioada de 90 de zile este legala. Multumesc (vezi toată discuția)