Buna seara! Ma confrunt cu o problema in legatura cu care daca m-ati putea "lumina", v-as ramane profund indatorata.....Acum cateva zile m-a contactat o tanara care mi-a solicitat o intrevedere pentru a discuta depre o problema destul de sensibila.....Problema suna cam asa:
Tanara a fost angajata cu contract individual de munca incheiat pentru o perioada de proba de 90 zile. Ulterior incheierii CIM-ului, persoana ramane insarcinata si datorita unor probleme cu sarcina intra in concediu medical. Fiind de buna credinta, anunta angajatorul cu privire la aceasta problema, acesta din urma, procedand la desfacerea CIM-ului, de precizat, in timpul in care salariata se afla in concediu medical.
Mentionez ca tanara urmareste reintegrarea in functie pentru ca altfel nu ar mai primi indemnizatia pentru cresterea copilului, ne fiind salariata.....
Eu ma gandesc ca din punct de vedere juridic si avand in vedere dispozitiile art.60 alin. 1 lit. a C mun. aceasta este o decizie care poatefi anulata cu onchii inchisi....
Insa, ce se va intampla dupa reintegrarea in functie, la incetarea perioadei de proba?
Cum as putea sa oblig angajatorul sa ii incheie CIM-ul pe perioada nedeterminata dupa incetarea perioadei de proba?
Am gasit o opinie succinta (intrucat nu am avut posibilitatea de a citit insusi articolul din Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2007,p.44. ) apartinandu-i domnului Ovidiu Tinca care sustine ca "angajatorul nu ar putea concedia pe salariata gravida aflata in perioada de proba".....
Domnula Alexandru Ticlea, nu impartaseste aceasta opinie in Codul muncii comentat (republicat 18 mai 2011) aratand ca ".......Contractul individual de munca in perioada de proba nu este consolidat, iar clauza de denuntare a contractului, in perioada respectiva, nu poate fi afectata de interdictii. In plus, intr-o atare ipoteza nu este vorba de o veritabila concediere" indicand in acest sens si Decizia nr. 657/2009(publicata in MOF partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009) Curtea Constitutionala a observat ca acest text este conform cu legea fundamentala.
Astfel, avand in vedere cele aratate, credeti ca o pot ajuta in vreun fel pe aceasta tanara? Eu sincer cred ca si daca voi reusi reintegrarea ei in functie, la expirarea perioadei de proba, angajatorul o va concedia de urgenta....
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
07:29, 31 Ianuarie 2012