V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
1. care este data la care voi intra in concediu prenatal, avand in vedere ca dpn este 16.06.2012 si cum se determina perioada de concediu pentru sarcina si lauzie?
OUG 158/2005
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Daca data preconizata a nasterii este data de 16.06.2012 ,atunci in functie de cim decideti impartirea concediului de maternitate puteti stabili data cand veti incepe acest concediu .
Concediul de maternitate are o durata de 126 zile calendaristice ... de regula, concediul pentru sarcina se acorde pentru o perioada de 63 zile inainte de nastere, iar concediul de lauzie pe o perioada de 63 zile dupa nastere.
Cele doua concedii se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea mamei, in asa fel incat durata minima a concediului de lauzie sa fie de 42 zile calendaristice. ..
Prin urmare, daca optati pentru un concediu de lauzie de 42 de zile , atunci concediu pentru sarcina va fi de 84 de zile , ceea ce inseamna ca puteti intra in concediu de maternitate in jurul datei de 22.03.2012.
Va multumesc pentru raspuns si pentru ca mi-ati confirmat ceea ce cunosteam deja!
Dilema mea este urmatoarea: doamna doctor de familie, cea care trebuie sa imi elibereze concediul de sarcina si lauzie, mi-a spus ca daca doresc sa imi acorde acest concediu mai devreme de 7 luni si 1 saptamana trebuie sa aduc documente din care sa reiasa ca port o sarcina toxica. Cu aceste acte trebuie sa merg la un medic de medicina muncii, care sa ateste situatia. Doar asa imi primesc concediu de sarcina si lauzie mai devreme de 7 luni si 1 saptamana. Ajutati-ma sa inteleg... E cumva un abuz?