avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pre si post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pre si post natal

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 19 saptamani si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie 2011. As vrea sa intru in prenatal la 28 de saptamani, adica cu 84 de zile inainte de data probabila a nasterii. Am citit ordeonanta de urgenta nr. 158 din 17 noiembrie 2005 in care este specificat faptul ca, pre si post natalul trebuie sa insumeze 126 de zile calendaristice care se pot lua 63 inainte de nastere si 63 dupa nastere sau la recomandarea medicului sau la cererea beneficiarei se pot imparti astfel incat sa fie obligatoriu minim 42 de zile dupa nastere (concediu de lauzie). Am sunat la medicul de familie sa intreb daca imi da din saptamana 28 concediu si mi-a spus ca nu se poate, conform legii trebuie din saptamana 32. Degeaba am incercat sa-i expic ca nu am avut succes. Ce sa fac sa o fac sa-mi dea concediu din saptamana 28? Ce fel de recomandare sa-i duc de la dr ginecolog? Sau sa fac eu o cerere si sa o semnez (are vreo valoare)?
Multumesc anticipat ptr raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:35, 3 Noiembrie 2010
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
1. Spuneti-i medicului de familie sa tina cont de OUG 158/2005 care spune:
Art. 24 - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

2. Poate medicul de familie are alta lege a lui (!?).
3. Medicul ginecolog poate recomanda medicului de familie, in scris, sa va acorde concediul de maternitate mai devreme, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot intra in prenatal? andreeaclaudia888 andreeaclaudia888 Buna ziua, am citit legea referitoare la concediul de prenatal cu cele 126 de zile din care minim 42 trebuie sa fie pastrate dupa nastere. Sunt in saptamana ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)
Lamuriri privind concediul prenatal crengum29 crengum29 Buna dimineata, Va deranjez cu cateva intrebari: 1) La cate luni de sarcina (respectiv saptamani) se poate intra in concediu prenatal? Mentionez faptul ... (vezi toată discuția)