avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... am cumparat un telefon furat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

am cumparat un telefon furat

Mi-am propus sa achizitionez un telefon marca Blackberry si dand o cautare pe google am gasit telefoane noi la un pret acceptabil pe un site specializat de vanzari de telefoane gsm.
Dupa ce am vorbit la telefon cu persoana i-am dat banii unui angajat (nu am incredere in tranzactii cu ramburs) sa mearga sa se intalneasca cu vanzatorul sa faca tranzactia. Desi mi s-a spus la telefon ca apratul este nou (a costat 380 euro, cu doar cateva zeci de euro mai putin decat la alte firme de profil, deci nu un chilipir!) m-am trezit acasa cu un telefon intr-o punguta, ce-i drept ca nu arata a fi folosit. Am sunat din nou la vanzator, intrebandu-l de situatie. Acesta mi-a raspuns ca asa i-a venit, dar ca telefonul este nou. In fine. Am cumparat optiunea de blackberry de la operatorul meu de telfonie si... surprise! Telefonul este blocat in retea. Am verificat cu un alt telefon similar si functiona serviciul. Am sunat din nou la persoana si dupa ce s-a lamurit ca telefon este furat (!) s-a oferit sa mi-l schimbe in 2-3 zile.
Ultima discutie a avut loc acum 10 zile, iar dupa cele 3 zile de asteptare, incercand sa iau legatura cu el, imi lasa doar ton de ocupat, iar la sms-uri nu-mi raspunde.
Ce este de facut?

Cum pot sa-l actionez pe individul care vinde, aparent legal, telefoane furate, si cum pot sa-mi recuperez paguba. Eventual cum pot sa-i inchid pravalia (are magazin online de telefoane si accesorii)?
Pentru conformitate: site-ul www.(......)gsm.ro ce functioneaza din 2009

Cel mai recent răspuns: ciuruburu , utilizator 21:07, 3 Februarie 2012
doar la inselaciune se incadreaza? Dar faptul ca vinde cu buna stiinta obiecte furate?
Ar putea fi concurs de infractiuni cu conditia sa poti demonstra (tu sau organul de urmarire penala) ca stia ca sunt furate (ar putea invoca ca le-a cumparat de la o persoana necunoscuta el ramanand cu impresia ca sunt noi, caz in care te poti alege cu o cauza civila)
Faptul ca vinde telefoane furate cunoscand acest lucru inseamna exact infractiunea de inselaciune.

Art 215 - Inselaciunea
"Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material înjust şi daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Înşelaciunea savârşita prin folosire de nume sau calitaţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplica regulile privind concursul de infracţiuni.

Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârşita în aşa fel încât fara aceasta eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. precedente, dupa distincţiie acolo aratate.

Emitarea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum şi fapta de a retrage, dupa emitere, provizia în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plati înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul aratat în alin. 1 daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sancţioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. 2

Înşelaciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi."
in acest caz inselaciunea consta in faptul de a vinde telefoane despre care stia ca nu sunt noi ca telefoane noi.
Circumstanta agravanta ar fi daca stia ca sunt furate (cred ca se poate sesiza diferenta), caz in care mijlocul fraudulos ar constitui el insusi o infractiune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Ce prevede art. 215 ? Myoararoshu Myoararoshu Buna seara, puteti sa-mi spuneti unde si ce contine art. 215 C.P.? Multumesc, Mioara (vezi toată discuția)
Pedeapsa inselaciune simonaagachi simonaagachi care este pedeapsa pt inselaciune ,de la citi la citi ani?multumesc (vezi toată discuția)