Buna ziua,
Am de recuperat de la firma in care sunt angajata o suma reprezentand contravaloarea concediilor medicale din timpul sarcinii, adica de acum 2 ani si ceva. Desi au fost depuse cererile de recuperare la cas la timp, deabia acum o luna s-a virat si in contul firmei suma respectiva. Intre timp, firmei i s-au blocat conturile datorita restantelor la buget. Angajatorul nu doreste sa-mi achite acea suma "din buzunar" motivand ca nu are si zice ca o sa se intereseze daca poate totusi sa scoata din banca doar acea suma ce reprezinta datoria catre mine. De fapt, aceasta este si intrebarea la care as dori sa-mi raspundeti dvs: se poate ridica dintr-un cont blocat doar o suma ce reprezinta o recuperarea a concediului medical datorat unui angajat?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
În cazul iniţierii executării silite prin poprire din ct.bancare in în baza Codului de Procedură Fiscala,nu pot face obiectul executării silite prin poprire sumele necesare plăţii drepturilor salariale,asadar,angajatorul nu poate invoca faptul ca i s-au blocat conturile,drepturile salariale nu sunt blocate...
Multumesc pentru raspuns...concret, eu trebuie sa-mi primesc banii cuveniti indiferent de situatia starii contului, blocat/neblocat.
Totusi, seful meu va intreaba: poate cere bancii sa retraga acea suma din cont chiar daca soldul este debitor si contul e blocat? Celelalte intrari raman pentru acoperirea deficitului, dar aceasta suma zice dansul ca " a auzit" ca o poate retrage pentru a acorda dreptul meu salarial...Va rog, poate mai ajutati cu un raspuns...multumiri!
In cf. cu prevederile ART.149,al(12)din CODUL DE PROCEDURA FISCALA
Ordonanta Nr. 92 din 24 decembrie 2003,republicată cu modificarile si completarile ulterioare:
(12) În măsura în care este necesar, pentru achitarea sumei datorate la data sesizării băncii, potrivit alin. (11), sumele existente, precum şi cele viitoare provenite din încasările zilnice în conturile în lei şi în valută sunt indisponibilizate. Din momentul indisponibilizării, respectiv de la data şi ora primirii adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, băncile nu procedează la decontarea documentelor de plată primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, şi nu acceptă alte plăţi din conturile acestora până la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale înscrise în adresa de înfiinţare a popririi, cu excepţia:
a) sumelor necesare plăţii drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor şi contribuţiilor aferente acestora, reţinute la sursă;
In concluzie,banca ar trebui sa accepte acest tip de plata despre care vorbiti.
Va multumesc ...si va doresc multa rabdare cu "nepregatitii" ! Toate bune!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Poprire cont
marianapirvu
buna ziua, as dori sa aflu daca in conditiile in care o societate are poprire pe cont pentru neplata contributiilor la stat si intra bani in cont pot retrage ... (vezi toată discuția)
Poprire cont
sgabriel
buna ziua,
In cazul in care exista o poprire pe un cont in cat timp de la incasarea banilor banca are obligatia sa vireze respectiva suma in contul ... (vezi toată discuția)