avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Sanctiune pentru intocmire act administrativ nelegal ?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Sanctiune pentru intocmire act administrativ nelegal ?

In urma unei hotarari judecatoresti irevocabile de anulare a unui act administrativ pe motiv de nelegalitate , pot obtine vreo sanctiune pentru functionarii care au intocmit actul respectiv nelegal si astfel m-au purtat prin tribunale pentru a le dovedi incompetenta ?
Multumesc anticipat


Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:53, 6 Noiembrie 2008
Art. 76 din Statutul functionarilor publici arata ca :Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim se poate adresa instantei judecatoresti, in conditiile legii, impotriva autoritatii sau institutiei publice care a emis actul sau care a refuzat sa rezolve cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim.
In cazul in care actiunea se admite si se constata vinovatia functionarului public, persoana respectiva va fi obligata la plata daunelor, solidar cu autoritatea sau institutia publica.
Raspunderea juridica a functionarului public nu se poate angaja daca acesta a respectat prevederile legale si procedurile administrative aplicabile autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea.
Aveti doua posibiltati: 1. Solicitati conducerii unitatii sanctionarea disciplinara a respectivului functionar,daca este functionar public puteti solicita aceasta sanctionare prin Agentia Functionarilor Publici; 2. Instanta de civil prin care solicitati o suma compensatorie pentru traumele psihice produse,pentru cheltuielile ocazionate cu rezolvarea situatie,etc. Sumele trebuie solicitate de la persoana/persoanele semnatare ale documentului anulat prin instanta.Nu puteti solicita despagubiri direct de la unitatea juridica.
Stimate domn, instanta a anulat actul administrativ ca fiind intocmit cu nerespectarea formelor legale prevazute de lege ori a invocat, din oficiu, exceptia nelegalitatii acestui act, exceptie reglementata de Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, exceptie pe care a si admis-o?
Numai daca este vorba despre prima ipoteza poate fi angajata raspunderea functionarilor publici, in conditiile reglementate de Legea nr. 188/1999 coroborate cu cele ale H.G. nr. 1.344/2007!
Inainte de a actiona in vreun fel, trebuie sa aflati daca "functionarii" nu sunt personal contractual!
Bonix a scris:

In urma unei hotarari judecatoresti irevocabile de anulare a unui act administrativ pe motiv de nelegalitate , pot obtine vreo sanctiune pentru functionarii care au intocmit actul respectiv nelegal si astfel m-au purtat prin tribunale pentru a le dovedi incompetenta ?
Multumesc anticipat



Răspunderea civilă este reglementată în art. 998 C. civ. , text de lege ce consacră răspunderea civilă pentru faptele cauzatoare de prejudicii.
Potrivit art. 998 C. civ., „orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara”. În completare, prin art. 999 C. civ. se precizează că „omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau imprudenţa sa”.
Raspuns la mesajul d-nei consilier G.Pintea - in urma invocarii exceptiei de nelegalitate am castigat procesul . As aprecia foarte mult daca mi-ati indica in baza carui articol functionarii sunt exonerati de raspundere in acest caz .
Banuiesc ca si in situatia in care sunt personal contractual ei vor raspunde ,nu ? Poate nu in baza legii functionarilor , dar raspunderea pentru fapta ar trebui sa fie posibil de invocat.

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare functionar public aalliinnmarian aalliinnmarian Decizia de imputare pt.un functionar public se contesta direct la instanta sau prin procedura prealabila conform art 7 alin 1 din L 554/2004?Se poate imputa in ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei procedurii prealabile DIA63 DIA63 Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile Adriana B Adriana B este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ? (vezi toată discuția)