avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Decizie de imputare functionar public
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Decizie de imputare functionar public

Decizia de imputare pt.un functionar public se contesta direct la instanta sau prin procedura prealabila conform art 7 alin 1 din L 554/2004?Se poate imputa in martie salariu pe decembrie pe motiv ca functionarul a lipsit,desi a fost pontat si si-a indeplinit atributiunile ?S-a emis decizia proband cu martori,colegi de serviciu ,care afirma ca functionarul respectiv a lipsit,desi condica de pezenta si alte documente arata contrariul.
Cel mai recent răspuns: Codrut Balas , Avocat 21:43, 18 August 2009
Impotriva deciziei de imputare care este un act administrativ se introduce plangere prealabila prin care se solicita revocarea acesteia iar raspunsul primit la plangere , in cazul care acesta este nefavorabil, se contesta la instanta de contencios. Retinerea din salariul lunii martie motivat de lipsa dumneavoastra de la serviciu din luna decembrie nu este legala . Retinerea din salariu ( reducerea salariului) reprezinta o sanctiune disciplinara( art. 77 alin 3 lit b din Legea 188/1999) ce nu poate fi aplicata decat dupa efectuarea cercetariii diciplinare cu privire la abaterea de care sunteti acuzat( lipsa de la serviciu) , conform art. 78 alin 2 si alin 79 si urm din Legea188/1999).Ati fost cercetat disciplinar pentru absentele nemotivate? Daca nu, aveti toate sansele sa obtineti anularea deciziei . Succes!
Orice act administrativ se contesta potrivit Legii nr. 554/2004, incepand cu procedura administrativa prealabila reglementata prin art. 7 din acest act normativ.

Dar, in cazul unui functionar public, sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 188/1999, conform careia o sanctiune se aplica printr-un ordin sau printr-o dispozitie de sanctionare.
In postul dvs. vorbiti despre o decizie de imputare. Ati fost cercetat de comisia de disciplina, asa cum prevede legea?
In opinia mea, decizia de imputare poate fi atacata direct la instanta, fara a mai fi necesara parcurgerea procedurii prealabile.
Am in vedere, in acest sens, dispozitiile art.85 alin.2 din L.188/1999 care prevede ca "Impotriva ordinului sau dispozitiei de imputare functionarul public in cauza se poate adresa instantei de contencios administrativ".
Atunci cand legiuitorul a dorit sa introduca obligativitatea parcurgerii procedurii prealabile reglementate de art.7 din L.554/2004, a prevazut-o expres. Este cazul art.106 din L.188/1999 (ipoteza incetarii raportului de serviciu), cand sesizarea instantei de judecata se face numai dupa parcurgerea procedurii prealabile.
...Calitatea de functionar public nu va scuteste de obligativitatea indeplinirii procedurii prealabile prevazute de catre legea contenciosului administrativ.
Cu privire la probatoriu au prioritate inscrisurile....
Imi mentin punctul de vedere ca NU este necesara parcurgerea procedurii prealabile. In acelasi sens s-a pronuntat si ICCJ - SCAF prin Decizia 1658 din 20 martie 2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public Laurys Laurys Buna ziua, Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin ... (vezi toată discuția)
Decizie corina_nices corina_nices Pe data de 02.04.2009 am primit o decizie prin care mi se aducea la cunostinta ca, in conformitate cu dispozitiile art. 84 lit.b) din Legea nr. 188/1999, mi se ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei procedurii prealabile DIA63 DIA63 Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la ... (vezi toată discuția)