Am avut un contract de munca in perioada 1.02.2005 - 31.01.2012 (contract de munca pe perioada determinata de 7 ani) ca medic rezident. In data de 31.01.2012 mi-a expirat contractul de munca. De la aceasta data nu mai sunt angajata, in schimb am posibilitatea de a incheia un contract de efectuare de garzi cu spitalul. Intrebare: mai pot beneficia de indemnizatia de somaj daca am, in acelasi timp, un contract de efectuare de garzi cu spitalul daca nu depasesc valoarea indicelui social de referinta (500 lei)? Precizez faptul ca in contractul de garzi nu este prevazuta nici o suma de bani sau nici un numar de ore (intr-o luna pot avea o garda, doua sau mai multe - este alegerea mea).
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. Mergeti la Agentia de Somaj sa vedeti daca munca de garda prestata ocazional este considerata activitate autorizata conform legii.
Daca este un spital de stat, nu exista munca in garzi efectuata ocazional,pt. garzi se incheie [/b]un contract de munca, chiar daca nu lucrat in acel sptal,in cf. cu prevederile Lg.284/2010,art.3 anexa,asadar,clar nu veti putea beneficia de somaj:
(5) Medicii care nu au contract individual de muncă cu unitatea sanitară care organizează serviciul de gardă şi care la nivelul acestei unităţi desfăşoară activitate numai în linia de gardă vor încheia cu această unitate sanitară publică un contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi vor beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă, stabilite conform prevederilor acestui articol. Salariul de bază se stabileşte pentru funcţia şi gradul profesional în care aceştia sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii, corespunzător vechimii în muncă şi se utilizează pentru stabilirea tarifului orar.