avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa recuperez banii dati cu imprumut?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa recuperez banii dati cu imprumut?

buna ziua!
sora mamei mele obisnuieste sa-si imprumute nepotii cu bani, fara acte dar cu martori.
inca din 2006 i-a dat 1.000dolari unui nepot care tot amana sa i restituie.
avand in vedere ca are numai martori care pot arata ca matusa a imprumutat acei bani, va rog sa-mi spuneti cum poate sa-i recupereze de la el?

multumiri, bogdan p
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:45, 31 Octombrie 2008
Fără un act scris, nu poate dovedi existenţa datoriei.

Ar putea încerca să-i solicite nepotului să se angajeze, în scris, că va restitui suma de 1000 USD, primită cu titlu de împrumut de la mătuşa sa, pînă la un termen anume. Actul ar fi un început de dovadă scrisă, iar dacă instanţa îl acceptă, ar putea obţine o hotărîre judecătorească aptă să fie pusă în executare silită.

Liviu S.Bordaş
Proba cu martori, din păcate, este inadmisibilă deoarece în conformitate cu art. 1191 Cod civil "dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăşeşte suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic sau prin act sub semnătură privată". Cu toate acestea, proba cu martori va fi admisă, iar regulile de mai sus nu sunt aplicabile dacă există un început de dovadă scrisă, adică o chitanţă a aceluia care a împrumutat banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani cu imprumutul..... derzelas derzelas Buna ziua, ma numesc Gogoasa Raul si am oferit bani imprumut anul trecut unei femei, pe care nu o cunostea prea mult dar ii cunosteam fiica mai bine. Femeia a ... (vezi toată discuția)
Inselaciune maria098 maria098 Buna ziua, as vrea sa stiu ce pot face din punct de vedere legal cu privire la un imprumut pe care l-am acordat si care nu mi s-a restituit. Mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)
Imprumut Fedora Fedora Sunt la primul mesaj. Daca am postat unde nu trebuie imi cer scuze. In august 2008 dupa ce m-am despartit de sotul meu, inaintand si o cerere de divort, ... (vezi toată discuția)