avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RECUPERARE BANI DE LA ANGAJAT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RECUPERARE BANI DE LA ANGAJAT

Buna ziua,

Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat in aceasta problema.
Avem la firma un angajat care doreste sa plece cu 55 lit. b. Problema este ca seful nu este de acord cu aceasta litera deoarece angajatul a luat 5 salarii in avans pe care nu i-a rambursat in totalitate. Eu nu vad solutia acestei probleme, si nici nu stiu cu ce litera as putea sa-i incetez cartea de munca.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Candle , utilizator 14:48, 31 Octombrie 2008
Indiferent cu ce articol inceteza CIM, nu este nici o legatura intre acesta si modul de recuperare a datoriei salariatului fata de angajator.
Va redau articolele din Codul muncii care va ajuta sa recuperati banii datorati de salariat:

Art. 270. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
Art. 271. - (1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
Art. 272. - (1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.
Art. 273. - (1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.
Art. 274. - (1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Art. 275. - În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă.
Stiu ca nu exista nici o legatura intre aceste lucruri dar repet, directorul general nu doreste sa semneze in carnetul de munca daca acesta este cu 55 b.
Problema nu ar fi in mod special banii pe care trebuie sa-i recupereze de la angajat ci faptul ca doreste sa-l pedepseasca intr-un fel ....directorul bancii unde lucreaza angajatul este strain si are conceptii foarte invechite. Eu am incercat sa-i explic ca nu se poate face nimic in privinta asta decat sa-l oblige pe cale legala sa returneze banii.
1. Daca vrea sa-l "pedepseasca" o poate face conform Regulamentului intern al bancii, daca acesta a fost incalcat.
2. Chiar daca directorul este strain el trebuie sa respecte legile tarii unde isi desfasoara activitatea.
3. Daca totusi vrea sa-i inceteze CIM poate sa o faca, dar nu pentru ca are datorii ci pentru alte motive:
- desfiintarea postului - art.65 din Codul muncii;
- pentru abateri disciplinare - art.61, lit.a) din Codul muncii;
- pentru necorespundere profesionala - art.61, lit.d) din Codul muncii;
- prin acordul partilor - art.55, lit.b) din Codul muncii.
4. Banuiesc ca si in tara de origine a directorului exista legi care trebuie respectate, nu face fiecare ce vrea.
Avand in vedere ca art 55 lit b CM presupune acordul partilor, nimeni nu il poate obliga pe angajator sa accepte incetarea contractului de munca in modul propus de salariat. Acestuia ii ramane calea legala de a demisiona, cu respectarea termenului legal de preaviz. La expirarea acestuia, cu ocazia lichidarii se poate rezolva(pe cale amiabila) si problema recuperarii sumelor primite pe nedrept, in caz contrar, societatea avand dreptul de a actiona in instanta salariatul.
Repet, angajatorul nu poate fi obligat sa fie de acord ca la termenul si in termenii propusi de salariat sa inceteze raporturile de munca cu acesta. Cum presupun ca salariatul a solicitat un termen anume datorita faptului ca acesta era important, simpla intarziere prin obligarea acestuia la respectarea termenului de preaviz ar putea fi considerata o pedeapsa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Raspundere Ursi Ursi Un angajator mai poate trage la raspundere un fost angajat, pentru o fapta savarsita de acesta in legatura cu natura muncii lui.Mentionez ca angajatul nu mai ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu ady1981 ady1981 mi s-a retinut tot salariul ca despagubire pt o dauna adusa firmei este corect? :\"> Care este suma maxima ce se poate retine din salariu conform legii? (vezi toată discuția)