avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

Supun atentiei urmatorul caz:
A detine un cotract de vanzare-cumparare in coproprietate cu B al unui imobil cu doua camere.
B a decedat in urma cu aprox. 6 ani, nefiind deschisa succesiunea din motive economice.
În prezent A incheie un contract de intretinere cu C şi D în schimbul imobilului, specificandu-se în contract situatia imobilului.
La acest moment poate fi introdusa o actiune de partaj succesoral şi iesire din indiviziune fata de succesorii legali(acestiia fiind 4 nepoti ai lui A şi B), EVITAND IN ACEST FEL COSTURI NOTARIALE ?succesorilor legali li se va asigurându-le o sulta corespunzatoare?
Exista posibilitatea ca prin intermediul aceleeasi actiuni sa se recunoasca direct proprietatea "debitorilor obligatiei de intretinere", respectiv C şi D?


Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gabiano , utilizator 00:02, 4 Noiembrie 2008
Actiune de partaj succesoral , precum si iesirea din indiviziune , pot fi introduse oricand , intrucat sunt imprescriptibile
Competenta , in acest sens , este judecatoria in a carei raza teritoriala este situat bunul imobil !
Daca A este in viata nu puteti face succesiunea dupa el.
A, probabil a incheiat un contract de intretinere dar numai pe partea lui de imobil.
A, poate cerere o iesire din indiviziune cu succesorii lui B. Cere bunul, plateste sulta.
A este in viata.
Numai ca doream sa stiu daca prin promovarea unei actiuni de catre A pentru dobandirea bunului in natura si recunoasterea sultei pentru succesorii legali, ar exista un temei legal prin care se invoca totodata şi recunoasterea contractului de intretinere a lui C şi D?
Cat priveste contractul, acesta prevede faptul ca nu s-a deschis succesiune si deci implicit are valoarea unui contract care se refera numai la partea ce i se cuvine lui A.
1."A" a decedat? Daca nu a decedat de unde au aparut nepotii comuni?
2.Corect ar fi sa se introduca o actiune de deschidere de succesiune de catre A (daca traieste), pentru stabilirea mostenitorilor lui B, stabilirea masei partajabile (din care face parte si cota parte din imobilul detinut in comun), si iesirea din indiviziune cu mostenitorii lui B prin atribuirea in natura catre A a imobilului aflat in discutie si obligarea sa la sulta corespunzatoare catre mostenitorii lui B.
3.Dupa obtinerea titlului pentru intreg imobilul, se poate face contract legal de intretinere cu C si D, in schimbul imobilului.
4.Printr-o cerere de interventie in interes propriu, teoretic, C si D pot sa obtina in cadrul procesului de la nr.2, recunoasterea valabilitatii contractului de intretinere cu A.
Aici insa pot interveni o serie de particularitati procesuale care pot influenta solutia finala a procesului.
Daca mostenitorii lui B solicita si ei atribuirea in natura a imobilului, daca mostenirea este declarata vacanta, daca imobilul este scos la licitatie, daca A si-a instrainat cota lui C si D, teoretic acesta nu mai are calitate procesuala activa ca sa ceara iesirea din indiviziune etc.
Mi se pare sumara si contradictorie prezentarea cazului!


A este in viata .
Scuze, sunt nepotii lui B.
Sumara nu este.
Am incercat sa explic cum sta situatia la ora actuala .
Contradictorie, da! Tocmai acest lucru m-a determinat sa va cer sfatul, vis-a-vis de situatia lui Cşi D care au un contract de intretinere in plina desfasurare, A necesitând o permanenta supraveghere şi ingrijire medicala datorata varstei acesteia, contractul incheindu-se în aceste conditii.

Alte discuții în legătură

Proprietate imobil. andre_1973 andre_1973 Buna ziua! In cazul in care doua persoane au in proprietate un imobil care nu se poate impartii fizic si nu se ajunge la intelegere din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters84764 ContSters84764 Daca unul din parinti moare ,la cat timp se poate deschide succesiunea,unde trebuie deschisa si care sunt formalitatile acestuia?Ce drepturi au copiii ,ce ... (vezi toată discuția)
Mostenirea,succesiunea jirov91 jirov91 Subsemnata P.I va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema; -de la data de 08 noiembrie 1979 m-am casatorit cu P.Z..... pe timpul casatoriei am achitat ... (vezi toată discuția)